Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Очакваме покана за членство в "Клуба на богатите"

Очакваме покана за членство в "Клуба на богатите"

България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на кабинета „Борисов 3“, пише "Епицентър", цитирайки дипломатически източници по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом.

ОИСР е известна като „Клуба на богатите“ и в нея членуват най-развитите страни в света.

Поканата на България за ОИСР не е обвързана пряко с посещението на премиера във Вашингтон, но ще бъде във фокуса на разговорите с американския президент Доналд Тръмп заедно  с ключовите теми като сигурността и енергийната диверсификация на страната ни. 

Само преди ден Н.Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа също заяви,  че очаква „САЩ да обсъдят възможността да подкрепят България за членство в ОИСР“. 

Очаква се България да получи поканата за преговорите за членство в ОИСР през 2020 година, а правителството ни е извело началото им за свой приоритет, като кабинетът ни е предприел редица мерки за ускоряване на подготовката ни за членство в ОИСР. 

За влизане в Клуба на богатите политически съображения са напълно допустими, нещо което е недопустимо по въпроса за визите. При темата за отпадането на визите това е невъзможно, тъй като законът в САЩ ясно посочва, че отказите за туриистически визи не бива да са над 3  процента. В момента отказите за България са 11 процента. Отпадането на визите при това положение може да стане единствено с промяна на закона, която в САЩ отнема минимум две години. 

Премиерът Бойко Борисов вече заяви след разговор с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия само преди месец, че България очаква да получи конкретна дата за започване на преговори за присъединяване към Организацията, чието седалище е в Париж.

С вноска от 25% САЩ са най-големият финансов стимулатор на ОИСР и точно разговорите в Белия дом тази вечер в българско време от 21 часа ще са знакови за поканата ни.

В делегацията на премиера Борисов освен военният министър Красимир Каракачанов са и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов. Точно Караниколов  официално представи Плана за действие на България за присъединяване към ОИСР пред Съвета на Организацията в Париж в края на септември.

Икономическият министър посочи, че Планът, който е изготвен със съдействието на Секретариата на ОИСР, отразява политическата воля на България и постигнатия напредък в процеса на подготовка за членство в Организацията през последните години. Той също показва готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълнение на критериите за членство и цели да подпомогне продължаващите вътрешни реформи в ключови области.

Страната ни е поставила конкретни цели в 22 области на сътрудничеството между България и ОИСР и е обвързана с приета през декември 2017 г. национална „пътна карта“ и нейното финансово осигуряване до края на 2020 г. 

Непосредствено преди визитата на премиера Борисов в САЩ правителството одобри допълнителни разходи през 2019 година за финансиране на дейности по присъединяването на страната ни към Организацията. Сумата от 2 817 215 лева ще бъде насочена за дейности по присъединяването на България към ОИСР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе