Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ и ЕС подкрепиха европейската перспектива пред Западните Балкани

САЩ и ЕС подкрепиха европейската перспектива пред Западните Балкани

ЕС и САЩ са на мнение, че Западните Балкани имат европейска перспектива, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след среща с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Тя отбеляза, че двамата са разговаряли по четири основни теми, свързани с Близкия изток. По въпроса с Иран ЕС настоява, че ядреното споразумение се спазва и всички останали теми по отношение на Техеран трябва да бъдат разглеждани извън тази рамка. ЕС е на мнение, че споразумението е ключов приоритет за сигурността, поясни Могерини.

По нейните думи ЕС очаква Близкоизточният мирен процес да доведе до решение с две държави, чрез преговори за статута на Ерусалим като тяхна обща столица. В Сирия трябва бързо да се премине към процес на мирен политически преход, допълни върховният представител.

Според Тилърсън САЩ имат силен ангажимент към ЕС заради споделените общи цели. Той посочи, че е необходима победа над терористите от "Ислямска държава" (ИД) не само в Ирак и Сирия, но и по целия свят.

Държавният секретар изрази задоволство от наложените от ЕС санкции срещу Северна Корея. Приветстваме единното послание на ЕС срещу Пхенян, икономическият натиск ще продължи до промяна на курса от Северна Корея, заяви той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе