Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Почина Михаил Калашников

Почина Михаил Калашников

На 94 години почина знаменитият конструктор Михаил Калашников, изобретил легендарния автомат "Калашников", предаде ИТАР-ТАСС.

От 17 ноември той се намираше в реанимацията на републиканския клинико-диагностичен център в руската република Удмуртия. По-рано вчера от болницата бяха съобщили, че състоянието на възрастния изобретател остава стабилно, но тежко. През юни тази година Калашников беше хоспитализиран в Централната военна клинична болница "Мандрик" в Москва. Медиците го изследваха обстойно и му поставиха електрокардиостимулатор. Той бе изписан в началото на септември, след което в средата на ноември отново бе хоспитализиран. В началото на декември министерството на здравеопазването съобщи, че възрастният мъж преминава през лечебно-диагностични и рехабиталиционни процедури, както и че състоянието му е стабилно.

Калашников е автор на автоматично стрелково оръжие, което от половин век е признато за едно от най-добрите по целия свят. И до днес остава крилата фразата "Пръв ще подам ръка на този, който направи по-добър автомат". "Калашников" се използва в повече от 100 държави по света и влезе в списъка на водещите изобретения на XX век. На негово име бе кръстено ново предприятие, което обединява заводите "Ижмаш" и "Ижевский механически завод". Калашников за първи път в света разработва и широко внедрява в армията поредица от унифицирани автоматични стрелкови оръжия. Той е автор на няколко автобиографични книги и продължаваше да работи до дълбока старост като главен конструктор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе