Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

"Лейтенанти" на Очите се опитвали да пласират кокаин по дискотеките в Слънчев бряг

Битка за доставките на кокаин и амфетамини по заведенията в Слънчев бряг е основната версия за стрелбата

Битка за доставките на кокаин и амфетамини по заведенията в Слънчев бряг е основната версия за стрелбата срещу Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

Борбата за контрол над наркодоставките в най-големия морски курорт се води преди всеки летен сезон, смятат полицаи.

Атентатът срещу Очите идва само 2 дни след мащабната полицейска операция в Бургас, в която бяха задържани Петър Биберов-Кюфтето и шефа на бургаския клон на охранителната фирма " VTA " Николай Мечков заедно с още 9 техни подчинени.

Всичко за първите минути от стрелбата в "Слънчев бряг" четете ТУК, ТУК, ТУК И ТУК. 

Петър Биберов-Кюфтето е смятан за един от най-големите конкуренти на Митьо Очите, твърдят разследващи. Влиза в конфликт с него, докато Очите е в затвора. Тогава опитал да завземе негови територии. През лятото на 2008 г. Николай Мечков и Николай Далакманов бяха задържани с още 7 души по обвинения за организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и нанасяне на материални щети на автомобили , известна повече като "Бандата с кирките". 

Според криминалисти от Бургас обаче, друга група, която държи едни от най-оборотните заведения в Слънчев бряг и е близка до известния висаджийски бос Христохрос Аманатидис-Таки се възползва от ситуацията и се опитва да стане лидер на пазара на наркорзапространението, като отстрани "символа" на по-дребните наркодилъри в морския курорт.

Моментът е перфектен за отстраняването на Очите, чийто "лейтенанти" се опитват в началото на всеки летен сезон да превземат разпространението на дрога и доставките в заведенията, където наркотиците се консумират.

На улицата има много дилъри, които парадират с името на Очите, което през годините станало символ на страх, смятат ченгетата.

Очите винаги е водел битка с представителите на силовита групировка "СИК". Така тръгва и обществената слава на Димитър Желязковтръгва от средата на 90-те години.

Тогава наркобосът се прочува след поредица от убийства и взривове през 2000 г. Очите е арестуван след взрива пред "Фънки бар" на 22 януари 2001 г. в Бургас.

Набелязаната жертва е босът на бургаския СИК Пламен Дишков-Кела, който е ранен при атентата. Други двама загиват при взрива. Войната на Митьо с Кела има предистория.

Два месеца преди експлозията в бургаската дискотека "Жега" става масово сбиване между групировките на Очите и Дишков, който е намушкан с нож.

Митьо не търпи конкуренция в региона, твърдят запознати с наркобизнеса му.

През 2001 г. той дръзва да се опълчи срещу хора на близкия до СИК Евгени Стефанов-Женята, който е застрелян две години по-късно.

Двамата мъже, дръзнали да продават наркотици в Несебър, без да плащат на Очите, са отвлечени и пребити.

Заграбването на всички наркотеритории в Бургаско е последвано от жестоко отмъщение.

На 9 ноември 2001 г. кола бомба се взривява в Несебър, в задния двор на кооперацията, където живее Митьо Очите.

Експлозията убива на място съпругата му Тянка Желязкова, брат й Слави Дерелиев и бодигарда му Николай Бъчваров.

Дни по-късно Очите изчезва. Из района се заговаря, че е напуснал страната и от странство готви жестоко отмъщение.

По-късно Димитър Желязков стана клиент на прокуратурата и дори влезе в затвора в Белене.

Излезе оттам през 2012 г., в момент, когато наркопазарът в София остана във вакуум след арестите на Стефан Бонев-Сако и групата му и изгнанието на Христофорис Аманатидис-Таки.

  Спецполицаи твърдяха тогава пред "Стандарт", че Очите се опитва да завземе дрогата в столицата с помощта на "лейтенантите" на Златко Баретата - Радослав Иванов-Темерута и Ивайло Борисов-Ториното.

Това така и не се случи, а Димитър Желязков-Очите остана в Несебър и правеше опити да държи под контрол дребни риби вразпространението, които продаваха наркотици на улицата и в специално пригодени подвижни дюнерджийници и каравани за хот-дог и бургери.

Според запознати приближените на Очите развявали старата слава на наркобоса и се опитвали да пласират дрога в най-големите дискотеки и заведения в Слънчев бряг.

  "Най-лесно е да разбиеш дадена структура, като премахнеш символа", заявиха след атентата снощи срещу Митьо Очите висш полицаи от Бургас.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе