Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ООН планира да даде КНДР на трибунала в Хага

ООН планира да даде КНДР на трибунала в Хага

Женева. ООН е установила престъпления срещу човечеството и смята да предаде страната на Международния наказателен трибунал в Хага. Организацията още не е обявила официално доклада си, но основната част от съдържанието му изтече в световните медии през Асошиейтед прес. Очаква се той да бъде представен в Женева в понеделник.

Според текста властта в Пхенян извършва престъпления, като умишлено оставя хората да умират от глад, извършва екзекуции и масови убийства, отвлича хора в Южна Корея и Япония. Отбелязва се, че в държавата има между 80 000 и 120 000 политически затворници, както и че заради ограничаването на достъпа до храна много деца страдат от изоставане в растежа.

Тричленната комисия към ООН ще препоръча започването на „разследване от национален или международен правосъден орган", се казва още в доклада. Северна Корея не е подписала споразумението за създаването на трибунала в Хага, но според председателя на комисията Майкъл Кърби органът може да разширява правомощията си в извънредни случаи.

Комисията беше създадена през март миналата година от върховния комисариат за човешките права към ООН и оттогава е провела десетки разговори със свидетели и жертви на севернокорейския режим в Сеул, Токио, Вашингтон и Лондон, но не беше допусната в комунистическата страна.

Има вероятност подобен ход да получи вето от страна на Китай, която поддържа връзки със диктаторската държава, коментира Guardian.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе