Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Петър Ганев: Промяната в пенсионната система ще е за сметка на бюджета

Петър Ганев: Промяната в пенсионната система ще е за сметка на бюджетаМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че има два варианта за законодателно решение на проблема с новата пенсионна формула. Първият е - хората сами да изберат дали при изчисляването да се включи и доходът от 1997 до 1999 година, а вторият: „Да има такава възможност и за целия период, включително и този, който е преди 1997, да бъдат включени трите години".

Социалното министерство прави още разчети със съдействието на НОИ и в най-кратко време ще е готово със законодателна инициатива, която да обсъди с парламентарните групи.

Според икономиста Петър Ганев промяната в полза на пенсионерите ще бъде за сметка на бюджета. В предаването "12+3" той се обяви против непрестанната смяна на пенсионния модел. По думите му решенията са политически по предложение на правителството:

"Самият пенсионер не е в центъра на системата. Кой ще изяде шамара и кой ще получи моркова е периферен въпрос. Политиците непрестанно сменят системата. Работещите и пенсионерите са последна дупка на кавала".

Петър Ганев смята, че реформата е повече хора да работят и до по-късно. Проблемът не е измамата, както случая в Силистра. А че не се отчита реалния принос в пенсионната система при варианта с трите години с най-високи доходи.

Цялото интервю с Петър Ганев Чуйте в звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе