Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Най-печелившата компания в света

Най-печелившата компания в света

Саудитска нефтена компания първа по печалби

Саудитската нефтена компания Saudi Aramco стана най-печелившата компания в света, както съобщават рейтинговите агентства Moody's и Fitch.

Чистата печалба на компанията за 2018 г. е 111,1 млрд. долара, което е почти два пъти повече от тази на американската корпорация Apple, заемаща второто място с 59,5 млрд. долара. На трето място е компанията Samsung с чиста печалба от 35,1 млрд. долара.

Оповестяването на финансовите показатели на Saudi Aramco, които са били пазени в тайна от основаването на компанията през 1988 г., съвпада с времето на излизането на петролния гигант на фондовия пазар.

Moody's и Fitch дадоха доста висока оценка на инвестиционната привлекателност на Saudi Aramco: двете агенции я поставиха на пето място в инвестиционната скала (съответно „A1“ и „A +“). Чрез продажбата на доларови облигации компанията възнамерява да привлече до 10 млрд. долара, с които смята да финансира покупката на 70-процентен дял от местната нефтохимическа компания Saudi Basic Industries Corporation (SABIC).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе