Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Л. Павлова: 70% от пътищата в Североизточна България са отворени за движение

Л. Павлова: 70% от пътищата в Североизточна България са отворени за движение

Ситуацията в Североизточна България постепенно се нормализира. Около 70% от пътищата са отворени за движение при зимни условия, съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Оранжев код е обявен за утре в Източна България заради очаквани нови снеговалежи, съчетани със силен вятър. В западната част от страната остава в сила жълт код за студеновреме.

Всички главни пътни направления, макар и с вериги на места, са отворени. Към обедните часове беше отворен и Ришкият проход. По този начин всички проходи в държавата, които се ползват при зимни условия, са проходими и обработени. Екипите ще продължат да работят. От утрешния ден очакваме код "оранжев", който ни беше даден и от екипите на БАН. Това означава, че от обяд в следобедните часове, освен снеговалежите, които не ни притесняват в този случай толкова, притеснява ни това, че отново се очаква засилване на вятъра, който ще води до навявания, каза Лиляна Павлова.

В област Добрич вече няма населени места без ток, без вода са 12 села. Отворен за движение е и пътят Добрич-Силистра през Тервел, а за пътя Добрич-Варна е отпаднало ограничението за движение на автомобили под 12 тона.

Обстановката в област Добрич остава изключително динамична. Областният управител Детелина Николова информира, че се работи активно по почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури достъп до всяко населено място:

Оказваме за всеки конкретен случай на населението подкрепа с наличната техника. Бат машината на Военноморските сили-Варна достигна в село Пчелник изключително труден участък, а роторният снегорин почти е в село Спасово и ще продължи работата си, за да може от този път да влязат общински машини към малките населени места.

Бедственото положение в общините Добричка и Генерал Тошево остава.

Остава бедственото положение в шуменските общини Хитрино, Каолиново, Нови пазар и Никола Козлево.

Нормализира се обстановката в област Шумен. Все още няма достъп до селата Единаковци, Каменяк и Калино в бедстващата община Хитрино. Без вода, заради замръзнали тръби, е село Сливак. Осем машини почистват пътищата на общината. До края на деня се очаква да се пробие път до всички села. Непроходим остава пътят до село Сини вир в община Каолиново. До четири села в община Венец - Капитан Петко, Боян, Габрица и Деница, все още няма достъп. В село Страхилица, Ново село, Боян все още са без вода. Остава бедственото положение и в община Никола Козлево. Недостъпно е село Пет могили. В повечето населени места в областта вече има доставен хляб.

И в област Силистра обстановката постепенно се нормализира. Възстановено е електроподаването във всички населени места. Все още обаче до Силистра не пътуват междуградски авобуси и влакове.

Главните пътища за Русе, Шумен и Добрич са пробити. Все още обаче по тях могат да се движат само добре оборудвани за зимни условия леки коли, микробуси и автомобили до 3 тона и половина. За Добрич се пътува по обходен маршрут през Алфатар и Тервел. Проходими при тежки зимни условия са и  пътните отсечки Тутракан - Старо село, Стефан Караджа - Исперих, Алфатар - Войново - Кайнарджа; Зебил - Конево, Окорш - Паисиево - Главиница, Силистра - Богорово и Дулово - Исперих. Остават обаче проблемни много от междуселските пътища. Кметове на населени места сигнализират, че липсват роторни снегорини за пробиване на огромните преспи. Днес беше съобщено, че Силистра е в предгрипна обстановка. Ваканцията на учениците е удължена до 11 януари включително. В някой села, до които пътищата още не са разчистени,  има проблеми с изплащането на пенсиите.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе