Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Париж скастри Анкара за "Заман"

Париж скастри Анкара за

Френският президент Франсоа Оланд и външният министър Жан-Марк Еро разкритикуваха днес Турция за превземането на в. "Заман".

"Европейският съюз трябва да остане бдителен за свободата на пресата в Турция въпреки нуждата си от сътрудничество с Анкара за спиране на потока от имигрантите към Европа", заяви Оланд на срещата на върха в Брюксел.

Еро обаче бе по-остър, като нарече действието на властите в Анкара "неприемливи" и в разрез с европейските ценности. "Това не е приемливо. Не можем да искаме да се приближаваме до европейските стандарти и да не зачитаме плурализма на медиите. Това е очевидно и сме го казвали ясно на турците", заяви Еро.

Турски журналист: Още медии са на мушката

Журналист от в. "Заман" предупреди лидерите на ЕС, че и други турски медии са на мушката на властите. Както се знае, за една нощ Анкара превзе най-големия вестник в страната и обърна на 180 градуса политиката му - от опозиционен на проправителствен.

"Другите вестници, които са критично настроени към политиката на Турция, си чакат реда. И европейските лидери, които преговарят с премиера Ахмет Давутоглу, не трябва да забравят, че докато другите медии ги грози същата опасност, лидерите на ЕС си правят търг с турското правителство без определени принципи", написа журналистът Селчук Гюлтасли в статия, публикувана днес в брюкселското интернет издание EUobserver.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе