Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Панама ще сътрудничи на разследването

Панама ще сътрудничи на разследването

Президентът на Панама заяви, че правителството му ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване, произтичащо от разпространения огромен масив от информация за финансовите машинации в света на богатите и известните, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон публикува разследвания въз основа на изтичането на 115 милиона документи от базираната в Панама адвокатската фирма "Мосак Фонсека", разкриващи как политици, богаташи и знаменитости укриват парите си в офшорни фирми.

Президентът Хуан Карлос Варела посочи в изявление, че разкритията няма да отклонят правителството му от политиката на нулева толерантност към всяка незаконна дейност във финансовия сектор в Панама.

Рамон Фонсека, съосновател на фирмата, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви за панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато й да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите й, съобщи АП.

Пред Франс прес Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е "престъпление" и атака срещу Панама.

Шефът на фирмата смята също, че тя е станала жертва на "международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хиляди компании, повечето от които са били използвани със законна цел.

"Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

В отделно изявление, публикувано в "Гардиън", фирмата изтъкна: "Изглежда, че става дума за неразрешен достъп до документи и информация, изнесени от нашата компания, представени и интерпретирани извън контекст."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе