Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Почитаме паметта на светите равноапостоли Петър и Павел

Почитаме паметта на светите равноапостоли Петър и Павел

Православната църква почита днес паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Храмов празник има днес манастирската света обител „Свети свети Петър и Павел“ край шуменското село Златар. Това е единственият в Североизточна България действащ девически манастир, който носи името на светите равноапостоли. От 8 ч. в храма на манастира ще бъде отслужена света литургия, след което ще бъде раздаден курбан за здраве, съобщи за Радио Шумен отец Илиян. 

Възрожденската църква „Свети свети Петър и Павел“ във Велики Преслав посреща храмовия си празник с отбелязването на 210 години от създаването на храма. Той е един от най-старите в региона, построен е 70 г. преди Освобождението на България. В 8 ч. днес ще бъде отслужена празнична литургия. Ще има водосвет и молебен за просперитета на Велики Преслав, а след това ще бъде даден и рибен курбан. Утре от 9 ч. се очаква Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да отслужи Архиерейска литургия и да благослови втория курбан за здравето на местните жители, който ще бъде раздаден от 11 ч. Църковното настоятелство ще раздава и безплатни книжки с историята на храма.

Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска от Украйна беше посрещната в Силистра в навечерието на днешния празник на катедралния храм "Свети свети апостоли Петър и Павел" в града. Бяха отслужени всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктитори, благодетели, свещенослужители, настоятели и eнориаши. Днес света божествена литургия ще отслужи Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с гости архиереи от страната и чужбина. По традиция ще бъде даден и курбан.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе