Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Памет за спасителя на Европа Кан Тервел

Памет за спасителя на Европа Кан ТервелПублична дискусия за приноса на Първото българско царство за опазването и развитието на европейските ценности. „Кан Тервел – спасителят на Европа“ се проведе в Двора на кирилицата в Плиска. Научният форум е част от честванията на успението на Свети Цар Борис Първи Михаил покръстител. Във форума участваха доц. Тодор Тодоров от Шуменския университет и проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра. „Кан Тервел е средновековен владетел, който няма аналог в тогавашна Европа“, казва проф. Атанасов.
"Нито един варварски владетел преди него и след него не е получавал най-високата византийска титла кесър. Това е длъжност и титла запазена винаги по това време за сина на владетеля. А по това време най-достойните императори са излъчвани от кесърите", посочи той. 

Тържествата по случай успението на Свети Цар Борис Първи Михаил в Плиска продължат с концерт на самодейни състави и изпълнения на Райко Кирилов от 18.30 ч. А от 20.30 ч. ще има празнична заря.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе