Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Започва пълна вътрешна проверка в полицията в Джебел

Започва пълна вътрешна проверка в полицията в Джебел

Кърджали. Със заповед на директора на ОД на МВР Кърджали е започнала пълна вътрешна проверка в РПУ в Джебел.

„Тя ще обхване всички сигнали срещу наркоразпространението и каква работа е извършена по тях. Ще бъдем безкомпромисни и ще има тежки наказания за виновните", обеща пред протестиращите в Джебел директорът комисар Петко Деведжиев. Той увери, че ще се съдейства и за психологическа подкрепа като бъдат осигурени специалисти, които на място за разтоварят с джебелчани след случилата се кървава драма.

Напрежението в родопския град след двойното жестоко убийство на млада жена и дъщеря й ескалира и в първия работен ден след празниците пред сградата на общината се събраха стотина протестиращи.

Протестът бе организиран от най-близката приятелка на убитата 24- годишна Джейлян-Мерджан Байрам. Пред множеството тя заяви „Не можем да върнем Джейлян и Джейда, но не искаме да има други жертви. Искаме справедлива присъда за Мерт".

Сред инициаторите бяха и членове на създадената във Фейсбук група „Ръка за ръка за Джейлян и Джейда", към която са се присъединили вече около 750 души. Те настояват убиецът Мерт да остане до края на живота си в затвора. Чу се даже глас за смъртна присъда на младежа.

„ Живеем в страх, спим на смени, полицията не може да ни пази", коментира още Мрджан Байрам. Тя и останалите протестиращи изразиха съмненията си, че убиецът на Джейлян и Джейда – 18-годишният Мерт Мехмед, не е сам и има съучастник, който е на свобода.

Пред комисар Петко Деведжиев, който пристигна специално в градчето, местните жители заявиха, че полицията знае имената на наркопласьорите, но не ги задържа. Те настояха за крути мерки срещу наркопласьорите и наркоманите. Протестиращите поискаха също джебелските полицаи да бъдат преместени в други полицейски управления, а в града да дойдат хора отвън.

„Тук се прикриват престъпления", коментираха хората. Те настояха майката на Мерт да напусне града, защото я смятат за съучастник на сина й. Хората искаха убиецът Мерт да остане до края на живота си в затвора. Чу се даже глас за смъртна присъда на младежа.

Малко след 10. 20 ч. в Джебел пристигна директорът на ОД на МВР-Кърджали комисар Петко Деведжиев за среща протестиращите в града .

След кратък разговор с кмета Бахри Юмер двамата поканиха протестиращите в залата на общината, но Мерджан и организаторите категорично отказаха като продължиха да скандират на площада.

На срещата, която въпреки всичко се състоя, кметът Бахри Юмер сподели, че жителите са обезпокоени от жестокото убийство.„Ние също имаме въпроси и настояваме за по –бързо изясняване на случилото се. Но това правят специализираните органи. В някои отношение исканията на хората отвън са справедливи. Цялото население знае, че има 10-на лица, които се занимават с дрога. Моите служители също работят със страх ", каза Юмер. Той припомни, че преди 3-4 години община и полицията са имали много добро взаимодействие, общината е осигурявала бензин за патрулките, разговаряно е било да се осигурят и средства за закупуване на камери за видеонаблюдение. Бахри Юмер настоя за по-добра координация между полиция, училища, родителски съвети и всички заинтересовани институции за недопускане на подобни кървави инциденти.

„Защо при доказани 5 кражби за последните 1-2 години при нас няма нито един постъпил устен и писмен сигнал от МВР, нито от прокуратурата за деянията на Мерт Мехмед. Не е сигнализирано и в Детска педагогическа стая", подчерта Реджеб Мустафа, председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни. Според него някъде се къса връзката между институциите.

Протестиращите в Джебел не позволиха комисар Деведжиев да тръгне за Кърджали след срещата в залата. Те го освиркаха и се опитаха да препречат пътя на колата му. Недоволството им бе породено от факта, че разговорът не се проведе отвън. Гневът на хората преля и в политически искания. Мерджан Байрам и приятелите й заявиха ,че няма да позволят на 19 май да се проведе празника на града, а ще настояват общината да обяви ден на траур.

Преди две седмици в апартамент на жилищна кооперация в Джебел бяха открити мъртви 24 –годишна жена и 7-годишно дете. Майката Джейлян Ю. й дъщеричката й Джейда бяха съсечени с брадва. След издирвателни действия бе задържан 18-годишния Мерт Мехмед. По настояване на окръжния прокурор на Кърджали съдът постанови най – тежката мярка „задържане под стража", с мотива, че обвиненият в жестокото двойно убийство е опасен и може да извърши друго престъпление

Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед, която работи в Бюрото по труда си е взела отпуск потвърди кмета Бахри Юмер. По неофициална и информация жената е напуснала града.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе