Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп отказа Рубио от мечтата за Белия дом (ОБЗОР)

Тръмп отказа Рубио от мечтата за Белия дом (ОБЗОР)

Клинтън спечели във всички щати на първичните избори в „супервторник 2"

Половинчат, но решаващ разгром. Така може да се определи победата на ексцентричния милиардер Доналд Тръмп в поредния етап за номинация на Републиканската партия за президент на САЩ. За да е напълно спечелена битката в т.нар. „супервторник 2", когато се проведоха първични избори в общо пет щата. За Тръмп беше от особена важност да си осигури триумф във Флорида и в Охайо и така да направи безсмислено по-нататъшното участие в надпреварата на съпартийците си Марко Рубио, сенатор от Флорида, и Джон Кейсик, губернатор на Охайо. Постигна обаче само първата част от стратегията – милиардерът взе 45 на сто от гласовете във Флорида, докато Марко Рубио остана втори с 26. Съвсем логично след тези резултати Рубио обяви, след като бе победен на родна земя, че се оттегля от надпреварата.

"Въпреки че Бог явно няма намерение аз да стана президент през 2016 г., а може би и никога, и въпреки края на кампанията ми, фактът, че стигнах толкова далеч, показва колко уникална е Америка", каза Рубио пред свои симпатизанти в родния си град Маями. "Призовавам американците да не се поддават на страха, да не отстъпват пред гнева", каза Рубио. Рубио влезе в надпреварата през април 2015 г. и постепенно стана фаворит на ядрото в Републиканската партия, особено след отпадането на Джеб Буш през февруари. Сенаторът от Флорида обаче успя да спечели само три вота - в Минесота, Пуерто Рико и във федералната столица Вашингтон, с което изостана значително от Тръмп и другия си противник Тед Круз.

Тръмп спечели в още три щата - Северна Каролина, Илинойс и Мисури, както и в Северните Мариански острови, но загуби битката в Охайо, спечелена от губернатора на щата Джон Кейсик, който така „остана в играта". Остана и единствения кандидат, от традиционното ядро в Републиканската партия. Тръмп пък, обзет от еуфория от поредицата победи, изрази убеденост в подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията, и предупреди, че ако тя му бъде отказана, ще избухнат вълнения. "Смятам, че ще има размирици. Аз представлявам милиони, милиони хора", заяви той в интервю за телевизия Си Ен Ен. Според в. Ню Йорк Таймс милиардерът Тръмп, колкото и да не се харесва на върхушката на своята партия, очевидно вече трудно може да бъде спрян. Това е провал на дългия и мъчителен анализ в партията след загубата на нейния президентски кандидат Мит Ромни на изборите през 2012 г., който постави задачата тя да обърне сериозно внимание на малцинствата в САЩ и да критикува злоупотребите на големите корпорации и огромните бонуси на техните шефове.

Сега, отбелязва вестникът, Републиканската партия трябва да реши ще застане ли зад Тръмп, чиято номинация е почти неизбежна, с риска да бъде унизена - или дори унищожена, както твърдят някои консерватори - от неговата одиозна кандидатура, или ще го отхвърли с надеждата, че някой от оставащите в надпреварата негови съперници ще успее да изтръгне номинацията чрез някакъв търг на партийния конгрес. Изданието не изключва Републиканската партия да върви към сигурна катастрофа.

При демократите нещата в оставащите първични избори изглеждат като че ли по-малко сложни, коментира още "Ню Йорк таймс". Хилари Клинтън спечели и в петте щата - Флорида, Северна Каролина, Илинойс, Охайо и Мисури. Така тя увеличи значителната си преднина пред своя опонент, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Клинтън отпразнува победата във Флорида със свои поддръжници и заяви, че е с още една крачка по-близо до номинацията на своята партия за президент на САЩ. Тя заяви, че следващият президент на страната трябва да бъде готов веднага да започне да взима решения, след като поеме поста, който е от значение за всеки човек на планетата.

Екс първата дама на САЩ напредва към спечелване на партийната номинация, но непривлекателността й сред младите хора, мъжете и независимо мислещите, както и сред част от избирателите на работническата класа, не може да бъде игнорирана, отбелязва в. Ню Йорк Таймс. И допълва, че самоопределящият се като социалист Сандърс има импулса, парите и достатъчно спечелени делегати, за да остане в надпреварата до края. Неговата донкихотовска кандидатура не предлага конкретни начини за постигане на целите си при един контролиран от републиканците Конгрес. Той не успява също така да привлече достатъчно чернокожи и испаноезични избиратели. Но той несъмнено успя да нацели слабостите на своята съперничка, като например речите й пред бизнесбосовете от Уолстрийт и промяната в позициите й по въпроси като гейбраковете, търговските споразумения и имиграцията, и то с определен ефект. Така или иначе на Клинтън и предстоят още борби за номинация за изборите на 8 ноември, но каквото и да се случи, представянето на Сандърс в този очертал се вече като двубой неминуемо ще окаже влияние върху бъдещите приоритети на Демократическата партия, отбелязва в. „Ню Йорк Таймс".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе