Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме 143-годишнината от обесването на Васил Левски

Отбелязваме 143-годишнината от обесването на Васил Левски

Годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана в цяла Североизточна България днес.

В Шумен възпоменанието и тържественият ритуал с полагане на венци и цветя започват в 11 ч. пред бюст-паметника на Апостола. Ще участват клуб „Традиция”, Родолюбивият комитет „Крум Страшний” и Общинският духов оркестър „Михаил Биков”. Панихида ще отслужи архиерейският наместник отец Димитър.

Честването в Силистра започва в 11,30 ч. пред паметника на Апостола. Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи панихида. Рецитал „Апостолът в детските очи” ще изнесат деца от Целодневната детска градина „Роза – 1”. В проявата ще участва и Градският духов оркестър.

С тържествена програма и понасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на Апостола в Русе. Отбелязването на годишнината от обесването на Левски започва пред бюст-паметника в двора на училището, носещо името на великия българин. Възпоменателната церемония е от 10 ч. Следобед от 17 ч. в храма "Свети Николай Чудотворец" ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски. 30 минути по-късно от площад „Хан Кубрат” до Паметника на Свободата ще има факелно шествие, организирано от  русенските структури на ВМРО.

Поклонението по повод 143-годишнината от обесването на Васил Левски в Кубрат ще се проведе от 11,45 ч. пред паметника на Апостола на свободата.

От 10 ч. пред паметника на Васил Левски в центъра на Дулово ще бъдат поднесени венци и цветя, а почетният караул до монумента ще бъде от ученици в опълченски униформи. Ще има минута мълчание и звън на църковната камбана. Стихове за Дякона ще рецитират възпитаници на СОУ "Васил Левски" в Дулово.

Годишнината от гибелта на Апостола на свободата ще бъде отбелязана и в Тутракан. В 13 ч. пред двата паметника на Левски в града ще бъдат поставени венци и цветя. Пред паметника на Левски в едноименния парк програма по повод годишнината ще изнесат възпитаниците на СОУ "Христо Ботев", а пред монумента в Крайдунавския парк ще се поклонят от общинската администрация, Историческия музей и граждани. Там програмата за събитието е подготвена от СОУ "Йордан Йовков".

Проявите в Търговище започват в 11,10 ч. с панихида в храма "Св. Иван Рилски". В 11,45 ч. са общоградското поклонение и поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Апостола на централната улица, носеща неговото име. Литературната композиция "Памет за Апостола" ще представят ученици от Професионалната гимназия "Джон Атанасов" в Търговище.

С поднасяне на венци и цветя в Разград ще бъде отбелязана 143-годишнината от смъртта на Васил Левски. Ритуалът започва в 11,30 ч. пред бюст-паметника на Апостола в двора на Основното училище "Васил Левски".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе