Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Силистра отбелязаха 10 години от гибелта на рейнджъра Преслав Стоянов

В Силистра отбелязаха 10 години от гибелта на рейнджъра Преслав Стоянов

Роднини, колеги и близки на загиналия по време на мисия в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов се събраха днес да почетат с панихида десетата годишнина от трагичната му гибел. 27-годишният кадрови военнослужещ загина по време на втората си мисия на 3 май 2005 година. Джипът, с който българските войници са се придвижвали се преобръща по време на пустинна буря. Преслав загива на място, а няколко часа по-късно от раните си умира и 33-годишният сержант Валентин Донев.

Бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на Шейсет и първа Стрямска механизирана бригада и военнослужещи от Шейсет и осма бригада „Специални сили" в Пловдив дойдоха в Силистра за панихидата. "Винаги ще го помним" каза командира на батальона в Ирак, сега бригаден генерал Димитър Шивиков. Той отклони журналистическите въпроси по повод публикациите за злоупотреба със служебно положение и за евентуалното му назначение като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО. „В Силистра съм, за да почетем нашия колега. Преслав заслужава да почетем с минута мълчание неговата памет и да бъдем в този труден и тежък миг с близките му ”, каза генерал Шивиков.

Преслав Стоянов е израснал в Силистра и е завършил спортното училище. Има редица  републикански постижения в леката атлетика. Закритата лекоатлетическа писта на стадион "Луи Айер" в Силистра носи името на боеца. Родителите на загиналиа Иванка и Йордан основаха фондация на името на сина си, която подпомага талантливи деца от местното спортно училище.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе