Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Оставиха в ареста холандския педофил

Оставиха в ареста холандския педофил

Стара Загора. Холандецът Андриес Вагенаар, който е обвинен в сексуално посегателство над малолетни от същия пол остава за постоянно в следствения арест. Това реши Старозагорският окръжен съд на заседанието си в сряда. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Защитата на холандският педофил е поискала той да бъде освободен под паричана гаранция.

Съдебният сътав обаче го е отхвърлил поради факта, че има достатъчно данни за извършеното от него тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда до 6 г. затвор. Освен това холандецът нямал постоянен адрес в България, имало реална опасност да се укрие и да извърши подобно или друго престъпление. По данни на Интерпол Андриес Вагеанаар вече е бил осъждан на 2,5 затвор за същото престъпление – сексуални посегателства над малолетни. Посегнал бил дори на малката си племенница. Разследването срещу холандския сексуален маниак бе предизвикал интереса и на медиите от Холандия. Да отразяват процеса бяха дошли екип на националната холандска телевизия и представители на частни медии.

Както вече съобщихме, холандецът бе спипан миналата седмица в луксозен старозагорски хотел с две момчета на 11 и 13 г. Той ги представил на рецепционистката като свои деца. Но те били облечени твърде бедно, освен това се оказало, че не разбирата английски, а матерния им език е български От хотела сигнализирали в полицията и рано сутринта холандецът и двете хлапета била задържани. Според техните показния холандецът се блудствал с едно от момчетата. Те били социален дом в Стара Загора, но същата вечер избягали от него. Имало данни за пострадало и трето дете, които все още се проверявали.

Разследването е установило, че холандецът се е запознал с децата миналото лято в Стара Загора, когато уж дошъл да регистрира своя фирма и да развива бизнес тук. Хлапетата били на улицата и просели и той ги помислил за бездомни. Тогава педофилът само подготвил „почвата" - черпил хлапета, купил им подаръци и обещал да дойде в началото на тази години. И както става ясно, удържал на обещанието си.

Според наблюдаващия делото прокурор Виктория Димитрова няма основание за трансфер на наказателния процес в Холандия. „Престъплението е извършено в България, и пострадалите и основните свидетели са български граждани", посочи основните аргументи прокурорът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе