Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас остават 7, пациентът в "Пирогов" е в критично състояние

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас остават 7, пациентът в

През изминалата нощ у нас няма потвърдени нови случаи на Covid-19. "Вчера бяха извършени 136 проби за коронавирус и, както разбрахте, има един само положителен случай - на наша колежка, лекар, на 62 години, която е настанена във ВМА след посещение на два конгреса в Европа. Общото ѝ състояние е добро". Резултатът за Covid-19 за нея e категорично положителен и от двете лаборатории.  Тази нощ приехме още една жена - контактно лице на заразената, която е също с грипоподобна симптоматика, в стабилно състояние.  Днес се зареждат пробите и на други контактни лица, които ще бъдат изследвани. За това информира на редовния брифинг на Националния кризисен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Така потвърдените случаи на заболяването у нас към момента са 7 - в София, Плевен и Габрово, като има и една жертва - 66-годишната жена, която почина вчера в „Пирогов“. Състоянието на 74-годишният ѝ съпруг, който също е в "Пирогов", е критично. 

На брифинга проф. Мутафчийски информира и за динамиката на разпространението на Covid-19 по света:

„В света 126 380 е общият брой на заразените, а новите случаи са 7 158. Само в Италия са над 2 000 нови случая, като над  12 000 са заразените в страната. Знаете за безпрецедентните мерки, които са взети в Италия, както и за пресконференцията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който забрани полетите от  Европа, което е един нов елемент.

На Балканския полуостров има динамика -  почти всички държави съобщават за нови случаи. Албания за три нови случая, Гърция -9 нови случая, тя е с общо 99 случая на Covid-19 вече, в Румъния  - 15 нови случая, 47 са общо, Сърбия с 6 нови случая, като общо стават 18, Хърватия е с три нови случая, общо 19, в Словения са 57, а от Турция е с един. В България ние обявихме един нов случай, така че общо заразените у нас са седем“. 

Държавата прави всичко необходимо за овладяване разпространението на инфекцията, подчерта проф. Венцислав Мутафчийски 

От вчера светът е в ситуация на пандемия, припомни проф. Мутафчийски и допълни, че държавата взема всички необходими мерки за овладяване на инфекцията. Приоритет за здравните ни власти е осигуряването на още дихателни апарати за нуждите на болниците:

„В целия свят това е един от най-големите проблеми, защото тежките случаи изискват продължителна механична вентилация - тоест апаратура. Ако няма тези апарати, пациентите не могат да бъдат обслужени и да им се даде шанс за спасение“, каза Мутафчийски и допълни, че се търсят допълнителни възможности за доставка на дихателни апарати:

„Вчера имах разговори с частни лица, които са готови да помогнат в случая - това е много скъпа апаратура и вече има набрани известни средства, които ако намерим апарати, ще се избегне цялата тромава система. Те ще ги закупят и ще ги дарят на болниците

Приоритетно ще се оборудват големите болници, които са на първа линия в борбата с инфекцията, а държавата ще поеме всички разходи за това.

Може Втора градска болница в София да бъде преструктурирана в инфекциозна клиника с капацитет до 50 легла, която при необходимост да приеме заразени с Covid-19. Това заяви тази сутрин зам.-кметът по финанси и здравеопазване на столицата Дончо Барбалов:

"Имаме изготвен план, който е консултиран с компетентните органи - пациентите, които в момента се намират в болницата, която работи нормално, както ежедневно се случва, да бъдат транспортирани в другите общински болници и да бъдат предприети мерките за подготовка вече и трансформирането и в инфекциозна болница. Имаме уверенията,  че ще получим необходимия брой защитни средства, когато болницата започне своята трансформация", обясни Барбалов.

Същевременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че с издадена вчера своя заповед здравният министър Кирил Ананиев дава основанието за реорганизация на Втора градска болница, за да може да приема случаи на Covid-19.  В резултат директорът на столичната здравна инспекция се е разпоредил и вече започва организацията за преминаване на болницата във временен режим на инфекциозна.

Кметът Йорданка  Фандъкова съобщи, че се преустановява временно продажбата на билети в превозните средства с цел осигуряване здравето на шофьорите на градския транспорт и на пътниците.

Девет частни болници в Пловдив обявиха, че при усложняване на ситуацията с разпространението на коронавируса ще подпомогнат с ресурси държавните и общинските здравни заведения. Това заявяват управителите на частните болници.

По повод проблемите в белодробната болница в столицата, където 8 души, които са били в контакт със заразени с коронавирус, са поставени под карантина, Венцислав Мутафчийски успокои:

„Има болни от респираторни заболявания, без да има доказано коронавирус. Още повече, че там са настанени абсолютно здрави хора“.

У нас са в сила мерки за ограничаването на разпространението на вируса, отнасящи се до работата на здравните заведения, отделни институции и до провеждането на различни прояви.

Президентът Румен Радев изрази убеденост, че България има капацитета и силите да се справи с коронавируса. При посещението си в Плевен - един от градовете с потвърдени случаи на Covid-19, държавният глава отбеляза, че голямата отговорност е на общините да не се парализира живота на хората. 

Премиерът Бойко Борисов посети габровско текстилно предприятие, което след направени изпитания вече произвежда защитни облекла, възпрепятстващи разпространението на вируси. Българската индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно, каза той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова започва поредица от срещи с браншовите организации в туризма за ситуацията в сектора във връзка с Covid-19.

Грипната ваканция за учениците в София се удължава с два учебни дни от днес и така учениците в столицата ще бъдат на училище на 16 март, понеделник. Допълнителните неучебни дни са във връзка със заболеваемостта от грип тип Б на територията на Столичната община.

Всички училища в София трябва да разработят пакет от мерки, за да не се допусне спад в усвояването на учебния материал заради удължената грипна ваканция. Това каза  Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Тя допълни, че за сега не се предвижда промяна на графика на учебното време.

До края на тази седмица в грипна ваканция са и учениците във Варна, както и в областите Русе, Ловеч и Ямбол и в общините Силистра, Тутракан, Сливен и Котел.

До понеделник включително ще продължи ваканцията за учениците в Пернишка и Врачанска области.

Учебните занятия на курсантите във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия са прекратени до второ нареждане. Ректорът на висшето училище Юлиян Радойски съобщи, че контактът на курсантите е силно ограничен. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе