Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Опиумни войни

Опиумни войни

Кабул. Единственото, с което може да се похвали Афганистан през тази година, е добрата реколта от опиум. Рекордът щеше да е още по-голям, ако времето не беше изиграло лоша шега на фермерите в южната част на страната, където е "истинската житница" на Афганистан, отбелязаха неотдавна инспекторите на ООН.

Обработваемите площи с опиумен мак в Афганистан са се увеличили с рекордните 36 на сто тази година, за да достигнат 209 000 хектара, спрямо миналогодишните 154 000. Това се казва в годишния доклад на Службата за наркотиците и престъпността към ООН, който бе огласен преди седмица. Производството на опиум, който е основна съставка за производството на хероин, е скочило с близо 50% в сравнение с миналата година, до 5500 т. Успокояващ е единствено фактът, че

тазгодишната продукция не успя да счупи 7400-тонният рекорд от 2007 г.

САЩ напразно инвестираха милиарди, за да пресекат търговията с опиум в Афганистан. Дрогата се разпространява в страната правопропорционално на похарчените американски пари, а от търговията печелят талибаните. 75 на сто от производството на опиум в света идва от Афганистан, което превръща страната в световен лидер. Раздирана от военни конфликти, тя става постепенно наркодържава благодарение на военните и корумпираните висши чиновници и полиция.

САЩ са похарчили близо 7 млрд. долара за борбата срещу наркопроизводството от военната им намеса през 2001 г. Макар че бяха подкрепени от международната общност, американските усилия не се увенчаха с успех, а мерките, включващи изкореняване на маковите полета, субсидии за засаждане на други култури и премии за регионите без опиум, не бяха недостатъчни.

Предприетата кампания за изкореняването на маковите полета се оказа политически непопулярна, а

усилията бяха подкопани от корупцията и наказателните мерки на фермерите

зад които застанаха и бунтовниците. Друго доказателство за непопулярността на кампанията бе фактът, че афганистанската армия оттегли подкрепата си. Военните отказаха да гарантират сигурността с аргумента, че операцията е прекалено рискова. Само през тази година 143 военни са загубили живота си, охранявайки изкореняването на мака, докато през 2012 г. броят им бе 102. Резултатът бе, че през 2013 г. операциите намаляха с 24 на сто, а макът плъзна из Афганистан като вирус.

Намерението на американците да засеят с други култури маковите полета също не бе посрещнато с охота от афганистанците. На много места опиумът е единственият източник на доходи и съответно начин на живот. Фермери, които се занимават с отглеждането на мак от години, споделят, че никоя друга култура не е толкова доходоносна. Повечето фермери в провинция Хелманд живеят благодарение на това производство.

За 75 кг опиумен мак те могат да си докарат 9000 долара месечно

Голяма част от производителите са наясно с лошата страна на своята реколта, но за да си гарантират по-добър живот, не желаят да се захванат с отглеждането на нещо друго. Рискувалите да отглеждат памук, жито или картофи бързо осъзнават, че не могат да изнасят реколтата си, а ако успеят, не могат да получат добра цена.

За разцвета на опиума в Афганистан съществена роля играят и духовните водачи. Първи афганистанският мюфтия Мунир Шакир заяви по радиото, че отглеждането и търговията с опиум са позволени от исляма. Позовавайки се на факта, че опиумът е съставна част в 98% от лекарствата, отглеждането му и търговията са позволени. А това, което се произвежда за благото на човека, не може да бъде забранено от исляма, коментира той. На изказването му по-късно се позоваха редица негови колеги.

Годишният доклад на Службата за наркотиците и престъпността към ООН дойде в лош момент за САЩ, чието присъствие в Афганистан е от повече от десетилетие. Президентът Барак Обама, който даде дума, че ще изтегли американските войски от страната догодина, ще трябва да даде отговор на много въпроси, свързани с политическата нестабилност и несигурността там. Още повече, че изтеглянето на САЩ от Афганистан ще доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции, което пък съвсем би принудило фермерите да отглеждат мак.
Стойността на произведения опиум се е увеличила с почти една трета до около 950 млн. долара, или 4% от БВП на Афганистан. Фермерите вероятно са увеличили обработваемите площи като застраховка срещу несигурно бъдеще след изтеглянето на международните сили от Афганистан догодина, смятат експертите на ООН.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе