Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Митьо Очите гръмнат в спор за таксита (ОБЗОР)

Митьо Очите гръмнат в спор за таксита (ОБЗОР)

ВИС и СИК пак мерят сили в Слънчев бряг

Бандата на Божо Козела спря несебърско-поморийска група

Курортният комплекс Слънчев бряг почерня от полиция, след като в сряда вечерта се разрази гангстерска престрелка. Тежко ранен е известният несебърски наркобос Митьо Очите, негов гард е убит, а други са ранени. По случая има 19 задържани, сред тях и наркодилърът Божо Козела. Случаят бе определен от МВР като "битов инцидент".

Летовниците в Слънчев бряг са в шок след мутренската война за територии в морския ни мегакомплекс. Хората са в паника, след като към 21 часа в сряда около 40 въоръжени с брадви мускулести мъже, водени от наркобоса Димитър Желязков-Митьо Очите атакуваха заведението "4 You", стопанисвано от наркодилъра Божидар Кузманов-Божо Козела. Хората на Очите са посрещнати от дузина не по-малко мускулести, но въоръжени с пистолети мъже. При престрелката е убит гардът на Очите Александър Алексиев-Сашо Водолаза, а самият наркобос е надупчен с 5 куршума. Бронежилетката е спасила другия му гард - Николай Маринов, познат като Кольо Магарето. Всичко това се развива пред погледа на десетки туристи, които са в курорта от началото на сезона.

На местопрестъплението са открити над 30 гилзи и три пистолета. При приемането в болницата в тялото на Очите е имало 5 куршума, четири от които са извадени, последният е в гръдната му кухина. Засегнати са белият дроб, пикочният мехур, коремът и единият от долните му крайници. Опериран е от гръдни, съдови и коремни хирурзи. През цялата нощ са правени и консултации с Военномедицинската академия в София.

Прекаралият 4,5 години в затвора за ръководене на наркобанда Митьо Очите е прострелян в спор кой да държи стоянките на такситата и охраната в курортния комплекс, разкриха източници от МВР. След излизането си от затвора през март 2012 г. Очите се захвана доста активно с тази дейност, дори голямата му дъщеря Станислава регистрира фирма "Съншайн 0604" ЕООД. От заведенията и хотелите в курорта са събирани такси за охрана, а от такситата - право да ползват места за паркиране на стоянките. Отделно вървели далаверата с проститутки и пласирането на дрога от дребни дилъри, разкриха хора от ъндърграунда в курорта. От този сезон обаче към бизнеса с охрана и таксита апетити проявили нови играчи, водени от 33-годишния пазарджиклия Божидар Кузманов-Козела, познат още и като Кравата.

Кузманов е близък до бившата групировка СИК. В бандата му са все здрави момчета от спортните зали, включително Радослав Янков Попов, който е син на Янко Попов-Туцо от "Килърите" и управлява една от фирмите на Силвия Панагова - вдовицата на сикаджийския бос Бай Миле. Реално има напрежение между представителите на бившите силови групировки ВИС и СИК, коментират още хора от подземните среди. Гравитиращите около родения в Пазарджик Божо Козела са все момчета от втория ешелон на СИК, а Очите е бивш представител на ВИС в региона. От 3 дни е имало напрежение в курорта, но от МВР не са реагирали, въпреки че са имали такава оперативна информация. Това бе потвърдено и от отправения упрек към вътрешния министър Румяна Бъчварова от страна на премиера Бойко Борисов, че са забавили действията си. От началото на седмицата Очите започнал да събира хората си от известната някого несебърско-поморийска група из целия Бургаски регион.

Целта била да се разправя с Козела, който освен ресторант "4 You" държи и култовата дискотека "Oxygen" в курорта, както и други ресторанти. Козела искал да поеме изцяло охранителния бизнес и такситата в курорта. Той е очаквал посещението на Очите и наказателния отряд. Въпреки че тарторите в спорещите среди са осъждани за наркотици, от МВР категорично отрекоха спорът да е бил за разпространение на дрога. Главният секретар Георги Костов бе лаконичен - "спор за паркомясто".

Тарторът и аверите му се предадоха

Божидар Кузманев-Козела се предаде сам вчера в полицията. Той дойде в районното заедно с близкия си приятел - 31-годишния Георги Иванчев от Дупница. Двамата бяха придружени от адвокат. До следобедните часове вчера постепенно се предадоха и останалите им авери. Така МВР задържа общо 19 души, а за издирване бяха обявени само двама.
Убиецът на Александър Алексиев-Сашо Водолаза също е заловен. Казва се Тодор и е от хората на Козела. Стана ясно, че той е ранил и Митьо Очите.

Бъчварова: Предприемаме мерки

Искам да се обърна чрез медиите към всички граждани. Ще предприемем мерки, които ще засилят контрола, а това е задължително. И искам да ги призова - всеки, който има основание да подаде жалба в МВР, ако се чувства засегнат по някакъв начин от определени лица или е бил обект на изнудване. Много ще ни помогне, ако дойде тук, даде своята информация и подаде жалба. Без гражданите и без информацията, която те могат да ни дадат, няма да можем на максимална степен да свършим своята работа.

Шефът на "Оксижен" бил към "Монопола"

Съдържателят на дискотеки "Оксижен" Божидар Кузманов, известен в Слънчев бряг като Козела, а в Пазарджик като Кравата, е бил съден като участник в бандата за разпространение на наркотици на Стойо Стефанов-Тото Монопола в Пазарджик. Той е бил част от бандата 6 години. Прокурор по делото е сегашният окръжен прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Всички от бандата сключват споразумения и се измъкват с по-леки присъди. Лидерът Тото получава ефективна присъда от 4,5 г. Божидар Кузманов, който в обвинителния акт е описан като член на ударната силова бригада, е осъден условно на 2,5 г.затвор, като излежаването на присъдата е отложено за срок от 4 години. От няколко години Кузманов се занимава с дискотеки. Най-големите му заведения са в Слънчев бряг и Банско. Водят се като едни от най-посещаваните заведения в курортите. В Банско се пусна мълвата, че битката в Слънчев бряг е заради преразпределение на пазара за дрога. Някои дори твърдят, че Божо Козела е близък и с Атанас Мечев-Гаргата, чиято наркогрупа в Банско бе разбита при спецакция тази неделя.

МВР праща психолози на плажа

Проверяват всички луксозни автомобили в курорта

От МВР спешно изпратиха психолози, които да успокояват туристите след стрелбата между мутрите на Очите и Козела, научи "Стандарт".

Премиерът Бойко Борисов също реагира светкавично на "куршумите" в Слънчев бряг и обяви, че започват проверки. "Няма да има луксозен автомобил без данъчна проверка, който влезе в Слънчев бряг през целия сезон", обяви вчера министър-председателят. Той уточни, че от сега предупреждава, че "наред с всички полицаи в курорта е изпратил и данъчните". "Произход на средства, фирми, на кой се води, как е купен, как е докаран", обясни Борисов какво ще се проверява. Причината е, че премиерът не иска престрелки да провалят туристическия ни сезон. "С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънски туристи в България. Очаква се толкова добър сезон, а някакви там махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви", се възмути премиерът. Попитан дали все пак туристите ще се уплашат, Борисов предупреди - "ако продължите да говорите по подобна свада, може и донякъде да попречи. Но мисля, че това, което правим и толкова полицаи имаме вече в Слънчев бряг, че се надявам да спасим курорта от тези хора". Пропуски в работата на МВР по случая "Митьо Очите" откри обаче премиерът.

"Намирам по-късните действия на МВР за грешка", отсече Борисов. Критиката му е защо не са били задържани хората, които са отишли "на свиждане" пред болницата. Заради пропуска премиерът е извикал още вчера сутринта силовия министър Румяна Бъчварова и я е изпратил веднага да отиде в Бургас и да попита защо не са били арестувани хората пред болницата. "Иначе действаха много бързо и всичко останало е правилно", отбеляза министър-председателят. Борисов успокои, че на местопрестъплението е наситено със сили и средства. Бъчварова да се яви при депутатите и да им обясни защо така започва туристическия сезон, поискаха от БСП. Искането им обаче бе отложено за днес, тъй като силовият министър отиде на мястото на събитието.

Звезда от "Сървайвър" сред биячите

Единият от биячите на Козела е Марчо Антонов, на 28 г. от град Поморие, познат от предаването "Сървайвър", в което участва преди 2 години. Според сайта на предаването той е разделен е със съпругата си и има двама сина. Антонов е многократен шампион по кик бокс в три стила и 5 място на Световно първенство. 31-годишният дупничанин Георги Иванчев пък е гард в дискотека "Оксежен" и се прочу, след като преди две лета сам преби трима полицаи в Слънчев бряг. Според Иванчев ченгетата сваляли приятелката му, която била сервитьорка в заведението. Убитият гард на Митьо Очите Сашо Водолаза пък е бивш военен към морския ни флот.

Махленска свада с кандидат-зет
Бойко Борисов, премиер

Това е една махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркоместа поради инцидент. Кандидат-зетят е влязъл в спор със собственика на заведението за паркомясто, там за такситата. На 3 юни е завършила проверката на въпросната таксиметрова компания, която е била на дъщерята на въпросния човек. Аз мисля, че в затвора трябваше да променим хората, но той не ги променя. Случаят е кандидат-зетят е бит. От там тръгва спор - въпросно такси защо не спира на две определени за такси места. Но защо не са задържани тези, които са отишли "на свиждане" в болницата. Те са дошли с пет, шест коли, от различни места, събирали са се по телефона, от заведения са дошли. Знаете като тръгнат да се бият как се събират махалата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе