Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: От октомври алармирали за кошмара в "Хризантема"

ОБЗОР: От октомври алармирали за кошмара в

Първият сигнал, че в дома за деца с увреждания „Хризантема" има насилие е още от октомври миналата година. Изпратен е до националния омбудсман Мая Манолова, но поводът е конфликт в персонала. Това разказа заместник-омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от Нова телевизия.

„В него се говореше за междуличностни конфликти. Ние се сезирахме, макар да беше анонимен сигнал. Незабавно се обърнахме към кмета, който извърши проверка по случая, и в края на ноември ни информира, че действително има конфликти в дома, но децата са гледани добре. В отговора нямаше никакви индикации за насилие над децата", разказа Ковачева. В края на декември омбудсманът е получила още един сигнал, този път подписан от ръководителя на центъра, в който се говори за насилие. „Незабавно поискахме от кмета проверка за насилие, както и към отдела за закрила на детето. Направихме и наша проверка, с посещение на място", заяви Ковачева. По думите й са установени системни проблеми, които не се отнасят само за този център. След проверките обаче шефката на дома Мариела Лазарова се оплаква, че авторитетът й е уронен.

В това писмо имало вече доказателства за насилие, разказа още Ковачева.

Кметицата на Габрово Таня Христова отрече да е закъсняла с реакцията си за проблемите в дома.

Тя обясни, че след като на 27 октомври получава сигнал от омбудсмана веднага сформира комисия за проверка в дома. Кметицата е посещавала приюта през декември няколко пъти се е срещала с екипа. Тогава обаче не били установени нередности в отношението към децата.

Христова отрече да е знаела по-рано за случаите на насилие върху деца. „Записите видях на 15 януари и сигнализирах Държавната агенция за закрила на децата и прокуратурата. До тогава - през ноември и декември единственият сигнал, който имам е за междуличностен конфликт", заяви тя. Директорката на центъра за деца с увреждания „Хризантема" Мариела Лазарова вече има подписана заповед за дисциплинарно уволнение, съобщи още кметът Таня Христова. Тя заяви, че ще настоява служителките, позволили си непристойно поведение към децата, да си тръгнат и да понесат наказателна отговорност. Христова допълни, че ако няма персонал, който да се грижи за децата ще се търси подкрепа от съседни общини.

"Случващото се, което виждаме в дома е повод да сме категорични и да направим всичко за да гарантираме грижите към децата", посочи кметицата пред бТВ.

Двете служителки, упражнили тормоз и физическо насилие над деца и младежи от Центъра, ще бъдат дисциплинарно уволнени. Медицинската сестра Донка Калчева е в отпуска до 1 февруари и предизвестието ще и бъде връчено тогава, а на възпитателката Татяна Донева трябваше да и бъде връчено още в сряда. Премиерът Бойко Борисов пък поиска освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева заради непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома.

Засега не е ясно дали ще има санкции за шефката на дирекция "Образование и социални дейсности" в местната община Даниела Василева, която пряко отговаря за дома. Близки до директорката на дома Маринела Лазарова твърдят, че тя е нарочена за изкупителна жертва от кметицата и
Василева, макар отдавна да ги е алармирала за случая.

----------
Мнение

Наложените санкции
не променят средата

Диана Ковачева, заместник-омбудсман

Децата се отглеждат в нови добре изглеждащи домове, а грижата там е същата. Контрол липсва, скъсана е връзката с институциите, персоналът е неквалифициран. Фактът, че ще бъдат наложени санкции не променя средата, в която тези деца са отглеждани.

Трябва да се вземат незабавни мерки по-квалифицирани хора да се грижат за тези деца. В администрацията на омбудсамана обсъждаме нов механизъм за контрол в подобни домове. Първото ниво на контрол е от институциите, второто - от омбудсмана, заедно с НПО.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе