Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР. Близките на убития доцент: Омаскариха го !

ОБЗОР. Близките на убития доцент: Омаскариха го !

Семейството на пребития до смърт доц. Стефан Нейков от Пловдив се възмути от версията, която огласиха разследващите. Според нея 70-годишният учен е искал секс и пари от студентка, за да й помогне да завърши магистратурата си в местен университет. Нейният мъж пък пребил от ревност доцента с бейзболна бухалка.

"Това е брутално престъпление, което е било предварително замислено. Огромна помия се изля върху него и нас, а той и на мравката път правеше. Стефан беше пенсионер от 6 г. и оттогава не преподава. Защо прокуратурата се доверява на показанията на убиеца и жена му и ги тиражира в медиите.

Изля се помия върху името на един уважаван учен

очерниха паметта му", заяви пред медиите възмутената съпруга Ирина. Тя припомни, че убитият учен има над 300 научни публикации у нас и в чужбина. Двата нови сорта, създадени от него, салата „Ира" и алабаш" Ники" пък били кръстени на жена му и сина му. "Всички в Садово и Чешнигирово, който го е помолил да отиде и да им види растенията за болести, винаги се е отзовавал. Винаги е помагал", продължи разстроената вдовица.

33-годишният син на доцента Николай Нейков, който е главен асистент в Института по растителни генетични ресурси в Садово, също е бесен от тиражираната версия за причината за убийството.

"Изкараха баща ми едва ли не сексуален маниак. А той бе признат специалист и добър човек. Помагаше на всички", гневи се Нейков.

Боже Господи, какъв секс на 70 години?!

Айде сега!", възроптаха и съседки на семейството пред monitor.bg. Според тях убитият доцент бил винаги готов да помага на комшии и приятели. „Слизаме да чистим пред блока, той е първи. Негов приятел се разболя, ходеше да му пазарува. Не вярваме да е искал пари и секс от студентка", казаха жените.

Съпругата Ирена и децата й се чудят как ще продължат живота си и как ще гледат хората в очите оттук нататък. Те не знаят и кога ще е погребението, въпреки че им звънят хора от цялата страна, защото първо трябвало от прокуратурата да наредят от Съдебна медицина да освободят трупа.

Според разследващите вечерта на 2 юли доц. Стефан Нейков е имал уговорена среща с 32-годишната студентка Иванка. Трябвало да се видят близо до спортната зала в село Оризари до Пловдив. Ненадейно там се появил мъжът на студентката Илия Стоичков, който започнал да налага пенсионера с бейзболната бухалка.

Към 22 часа агонизиращият учен бил намерен до колата си на бул. "Христо Ботев" в Пловдив и издъхнал малко след пристигането на линейката. След това 32-годишната жена тръгнала към река Марица, където изхвърлила бухалката. Мъжът й пък се отдалечил в друга посока. Ден по-късно студентката завела полицаите до мястото на речния бряг и им показала къде е изхвърлила оръжието на убийството.

До 20 години затвор заплашват мъжа, задържан за убийството, обясни пред Нова тв зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов. Според него Нейков е нападнат в момент, когато изнудвал студентката за пари и интимна близост, в замяна на което обещал да уреди изпитите и завършването й. Макар и пенсиониран, той все още имал добри контакти и затова бил помолен да "упражни" влиянието си, за да си възстанови дамата студентските права и да се дипломира след неколкогодишно прекъсване.

Прокуратурата

е повдигнала обвинение за умишлено убийство срещу бияча

с бухалката.

"Относно това какви намерения е имал извършителят на престъплението ние съдим по това какво той е обективирал в действителността. А той е извършил тежък побой, нанесен с бейзболна дървена бухалка. Дали е имал намерение да убива или не, съдим по това, което е сторил, а не по това какво се говори", продължи прокурорът. Той потвърди, че в много тежко състояние берящият душа преподавател е бил откаран и захвърлен до колата си, извършителят се е отдалечил, а съпругата му е опитала да скрие бейзболната бухалка.

„Наказанието, което се предвижда, е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Задържан е за срок от 72 часа с прокурорско постановление", заяви още прокурор Гаврилов.

Според показанията на убиеца Стоичков жена му искала да завърши образованието си, започнато още през далечната 2005 година. Тя и убитият преподавател са имали връзка още тогава, но междувременно младата жена прекъсва и се омъжва. Сега поискала да поднови образованието си и се свързала с Нейков, за да ѝ помогне. Той обаче започнал да я изнудва за секс, твърди Стоичков. Заради това решил да сплаши доцента, когото жена му примамила да отиде на изхода на Пловдив в посока Оризари. . Извършителят твърди, че изобщо не искал да убива жертвата. Затова и го откарал до района на Военна болница, където е и намерен по-късно от полицията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе