Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Жълт код за образуване на поледица и валежи от сняг в страната

Жълт код за образуване на поледица и валежи от сняг в страната

Жълт код за образуване на поледица и валежи от сняг е в сила за днес в 12 области от Северозападна България и някои райони в централната част.

Днес от запад на изток, на много места ще превали: в планините - сняг, в равнинната част - предимно дъжд. По-късно през деня в планинските райони, Предбалкана и на места в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре, а след обяд от запад ще започне разкъсване на облачността. Ще има условия за поледици и заледявания. До вечерта дъжд ще вали в крайните югоизточни райони. Вятърът сутринта ще е от запад-югозапад, слаб до умерен, а в Източна България и на север от планините - ще е югозападен и временно силен; постепенно през деня ще се ориентира от северозапад и отново ще започне застудяване. Максималните температури ще между 2° и 7°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и през деня ще се повишава, пише в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Река Дунав при Силистра продължава да замръзва. Вече 90 на сто от водната повърхност е покрита с лед. По данни на Агенцията за поддържане плавателния път на реката, в сръбския участък и в долното течение при румънските градове Тулча и Браила, Дунав е замръзнал напълно. С днешното затопляне се наблюдава намаляване на леда в българския участък.

По пътищата на страната се пътува в тежки зимни условия, с оглед на образувалата се по места ледена покривка, но ситуацията засега е спокойна, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за „Хоризонт“. Все още обаче в добричката община Генерал Тошево е в сила бедственото положение, обявено на 7 януари. Днес Кризисният щаб ще насочи роторните снегорини да почистят най-невралгичната точка от пътната мрежа в района -  републиканския път Рогозина-Спасово.

Все още е в сила бедственото положение в село Булаир, община Долни чифлик. Още седем километра по пътя до селото трябва да бъдат разчистени от снега.Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи,че пътят ще се почиства с два багера, фадрома и верижен трактор.Снощи до Булаир е достигнал екип с верижна техника и е доставил на хората продукти и лекарства.В останалата част на Варненска област пътищата са проходими при зимни условия.

В София много от улиците и тротоари са заледени. Георги Петришки от „Пътна полиция“ предупреди шофьорите да карат с повишено внимание:

Пътните настилки са хлъзгави и заледени, което е предпоставка за настъпването на ПТП-та с непредвидими  последици. Препоръчително  е водачите да се съобразяват със скоростта на движение, пътните и метеорологичните условия, и при възможност да увеличат дистанцията, за да бъдат избегнати пътни инциденти.

Градският транспорт в столицата се движи по разписание, временно са спрени автобусни линии 66 и 64 на територията на парк Витоша. Заради  поледицата  снегопочистващата техника обработва със смеси трасета на градския транспорт, опасни  участъци, както и спирките на градския транспорт.

Пътят  Драгалевци - Алеко е отворен. Възстановено е движението по автобусна линия 93 до спирка "Лифт Драгалевци". Обстановката в столицата е динамична, каза за „Хоризонт“ началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева:

Обработва се пътят от „Бояна“ за „Златните мостове“ и затова автобус 64 временно е спрян, пътят е затворен, беше затворен за кратък период и пътят Драгалевци – Алеко. Няма проблеми с градския транспорт. Фирмите работят от сутринта, по разпореждане на кмета се  обработват и тротоарите, предупредени са да имат готовност с понижаване на температурите да обработват платната против заледяване.

В Панчарево и Банкя автобусите също се движат.

В кризисните центрове на общината са потърсили подслон 197 души, останали без дом.

Гражданите могат да подават сигнали на тел.112.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе