Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Обрат в Каталуния, сепаратистите вече са малцинство

Обрат в Каталуния, сепаратистите вече са малцинство

Каталунските партии, които подкрепят независимостта, биха загубили местните избори, ако гласуването беше днес. Това показва социологическо проучване, публикувано в днешното издание на вестник "Ел Мундо" и цитирано от БНР.

Според него за сепаратистките партии биха гласували 42,5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43,4% подкрепа.

Карлес Пучдемон е и ще остане начело на регионалното правителство, заяви неговият заместник Ориол Хункерас. Той определи като държавен преврат действията на испанския парламент, който вчера пое управлението на Каталуния. Така Мадрид отговори на обявената от парламента в Барселона независимост на най-богатата испанска провинция.

За днес в Барселона е насрочена протестна акция срещу отделянето на Каталуния от Испания. Снощи около 150 души на мотори и в леки коли преминаха по улиците на Барселона, развявайки знамената на Испания и Каталуния, за да покажат солидарността си с испанската национална полиция, и несъгласието си с обявената в петък независимост на Каталуния.

Пучдемон призова каталунците за мирна съпротива оттук-нататък.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе