Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕК няма "план Б" при Brexit

ЕК няма

Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Това каза еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси в интервю за телевизия "Франс 5". Изявлението на Московиси е цитирано от Ройтерс, предаде преди малко bTV.

Запитан какво се планира да се направи, ако британците гласуват за напускане на общността на референдума през юни, Московиси отговори: "Не, не и не, няма план Б. Това не ни помага по никакъв начин да предвидим бедствени сценарии."

"Денят, в който започнем да говорим за план Б, е денят, в който вече не вярваме в нашия план А. Аз имам само един план. Обединеното кралство е обединена Европа", заяви той.

По думите му ЕК няма да участва в кампанията за референдума, тъй като подобна намеса може да има обратен ефект.

Директорите на половината от 100-те най-големи британски компании подкрепят членството на страната в Европейския съюз и през седмицата ще изразят подкрепата си за премиера Дейвид Камерън, посочва вестник Financial Times. Става дума за ръководителите на близо половината от компаниите, котировките на които се отчитат при определянето на главния индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100.

Според изданието сред подкрепящите оставането на Великобритания в ЕС са представителите на гиганти в бизнеса, като петролните корпорации „Бритиш петролиум" и „Шел", миннодобивната „Рио Тинто", телекомуникационните „Водафон" и „Бритиш телеком", отбранителната BAE Systems, банка HSBC.

На 23 февруари се очаква те да публикуват съвместно отворено писмо, в което да заявят, че Великобритания ще бъде „по-силна, сигурна и богата" в реформирания ЕС. Подписите си под писмото би трябвало да поставят и директорите на по-малки, но също важни за британския и международен бизнес компании.

В същото време директорите на веригите за търговия на дребно „Теско" и „Сейнсбъри" са предпочели да се въздържат от изразяването на подкрепа за Камерън, активно агитиращ за оставането на страната в ЕС, за да не изгубят част от клиентите си.

РИА Новости пък отбелязва, че кметът на Лондон Борис Джонсън, смята че  „Брекзит" за реален шанс за промяна на отношенията Великобритания-ЕС след 30 години разговори

„Според мен, след 30 години обсъждания имаме реален шанс нещо да променим, има шанс нещо реално да направя. Аз бих искал нови отношения, основани повече на търговията, на сътрудничеството. Но както вече съм отбелязвал, с много по-малка нотка на наднационалност", каза той пред журналисти.

Говорейки за проблемите на членството в ЕС, Джонсън посочи слабия суверенитет, неефективността и прекомерните законодателна и съдебна системи.

Джонсън дори подчертава, че смята работата по постигането на споразумение с ЕС, свършена от премиера Дейвид Камерън за толкова кратък срок, за фантастична. Но смята, че споразумението не може да реформира из основи отношенията на Великобритания и ЕС.

"Последното, което бих искал е да тръгна срещу Дейвид Камерън или правителството. Но вземайки решението с болка в сърцето, не смята, че бих могъл да постъпя другояче", каза той, коментирайки решението си да подкрепи кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе