Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Нивото на река Дунав продължава да се покачва
Нивото на Дунав при Русе в момента е 718 сантиметра. Покачването за денонощие е 28 сантиметра. Това съобщи пред "Хоризонт" Георги Георгиев, директор на Агенцията за проучване и поддържане нивото на реката:

При Ново село, Лом до Никопол реката е в застой и има леко спадане. Има покачване в района на Свищов, Русе и Силистра, но очакваме тази тенденция утре да се успокои. Имаме информация, че при "Железни врата" 1 са изпуснали по-голямо водно количество. Те пропускат повече вода с тенденция това да се увеличава. При тези обстоятелства през следващите дни очакваме повишение на нивото в целия български участък в размери още около метър над днешното ниво, но това няма да доведе до някакви екстремни ситуация.

Нивото на река Дунав при Видин се покачва с 1 сантиметър за един час, това показва електронната измервателна система. Кметовете на по-малките населени места на всеки час дават информация за състоянието на всички диги в района на Община Видин. Наблюдава се нивото и на всички водоизточници в област Видин. В сила остават мерките, наложени от областния и общинския план за действия при високи води, съобщи Димитър Йоцов - директор на видинския клон на "Напоителни системи.

С малко над 10 см е повишението на нивото на река Дунав при Видин за изминалото денонощие. В 17 часа електронното табло отчиташе 818 см. В началото на българския участък на Дунав край Ново село след спад с около 5 см тази сутрин, следобед нивото на реката започна да се покачва и към 17 часа достигна 744 см. Критично покачване на нивото на Дунав не се очаква. Според прогнозата леко повишение ще има в петък.

Нивото на река Дунав при Лом е в застой, но в сила остава обявената трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации "опасност от наводнение". Продължава наблюдението на критичните точки по бреговата ивица, временни диги са изградени на западния кей и в близост до железопътните коловози на пристанището.

Повече от метър остават до достигане на критичните стойности на нивото на река Дунав при Силистра - от 777 сантиметра. Общините имат готовност за реакция, но засега превантивни мерки не се налагат.

Всички отводнителни помпени станции в района работят без прекъсване, съобщи за "Хоризонт" управителят на "Напоителни системи" в Русе Валя Евтимова. По думите й, ситуацията по долното течение на реката в момента е спокойно, а отчетеният воден стълб е характерен за пролетното пълноводие. Защитните диги са в добро общо състояние, но поради липса на средства не са основно почиствани вече 4 години.

Има участъци, обрасли с растителност и нарушени от преминаване на тежкотоварни автомобили, които извозват дървесина. В аварийните складове на "Напоителни системи" са поставени допълнителни количества пясък, в случай на евентуален пробив в защитните съоръжения. На този етап обаче обстановката край реката е спокойна. Очакваното ниво за утре е 716 см, при критична кота от 777 см.

В Плевенска област е обявена втора степен на готовност за действие за четирите общини по поречието на река Дунав - Гулянци, Долна Митрополия, Никопол и Белене. Областният управител Илиян Йончев е разпоредил непрекъснато наблюдение на застрашените участъци и предпазните диги, както и денонощно следене на нивото на реките Искър, Вит и Осъм, които преминават през територията на областта. С помощта на аварийните групи на "Напоителни системи" има готовност веднага да започне отводняване при установяване на повишаване нивото на подпочвените води. За последното денонощие при град Никопол река Дунав е покачила нивото си с 10 сантиметра и вече достига 718 сантиметра. Критични при Никопол са високи води от 800 сантиметра.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе