Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нивата на реките в региона са повишени

Нивата на реките в региона са повишени

Повишени са нивата на всички реки в областите Силистра, Разград, Търговище и Русе. Това съобщи Валя Евтимова от Напоителни системи – Русе. От днес е спряно изпускането на язовирите в региона, включително на водоемите Бели Лом, Съединение, Ястребино и Поляница. „В Русенско язовир „Баниска“ е с повишено ниво над метър и половина, но опасност няма, защото той прелива в язовир „Бойка“, който е на санитарния минимум“, уточни Евтимова.

Към момента ситуацията в Шуменско е спокойна. „Повечето от язовирите са били източени до определени нива и могат да поемат по-големи водни количества“, каза за Радио Шумен Наско Канавров от Басейновата дирекция в Шумен. Според него количеството дъжд над региона не е толкова голямо, за да предизвика опасност от преливане на водоеми.

Повишението на речните нива в по-голямата част на страната ще продължи и през следващите дни, напомнят от Министерството на околната среда и водите. Покачване се очаква на водите на Янтра, Русенски Лом, Провадийска, Камчия, Тунджа и Марица.
Жълт код за очаквани обилни валежи е обявен днес в 7 области: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе