Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нетаняху с невиждан жест към Саудитска Арабия

Нетаняху с невиждан жест към Саудитска Арабия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вчера тайно е посетил Саудитска Арабия и се е срещнал с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, съобщиха израелски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Ако информацията се потвърди, това ще е първата известна среща между високопоставени израелски и саудитски държавни представители, отбелязва агенцията.

Според цитиран в израелски медии неназован израелски служител Нетаняху и шефът на израелската разузнавателна служба Мосад Йоси Коен са посетили вчера саудитския град Неом и там са се срещнали с Бин Салман. Престолонаследникът беше в този град за среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Според сайта FlightRadar24.com частен самолет "Гълфстрийм IV" е излетял от летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив вчера в 17.40 ч. по Гринуич и е кацнал в Неом в 18.30 ч. по Гринуич. После същият самолет е излетял от Неом в 21.50 ч. по Гринуич и се е върнал по същия маршрут в Тел Авив.

Помпео беше придружен от журналисти по време на обиколката си в Близкия изток, но се раздели с тях на летището в Неом, преди да се срещне със саудитския престолонаследник.

При управлението на президента Доналд Тръмп Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан постигнаха споразумения да нормализиране на отношенията с Израел, но Саудитска Арабия засега не се е присъединила към тази инициатива. Според анализатори и информирани източници 35-годишният Мохамед бин Салман е отворен към идеята за нормализиране на отношенията с Израел дори без сериозен напредък в израелско-палестинския мирен процес, за разлика от баща си, крал Салман, който подкрепя желанието на палестинците да имат своя държава, отбелязва АП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе