Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Неграмотният милиардер

Неграмотният милиардер

Крис Доусън не може да чете, нито да пише. Това обаче не пречи на основателя на британската верига магазини The Range да общува със своята армия от служители - той просто ги залива с телефонни обаждания на зазоряване. "Ако имам добра идея, дори и да е 3 часа през нощта, не мога да я задържам в мен, трябва да я споделя с някого", казва Доусън пред в. "Дейли Телеграф".

64-годишният милиардер превърна The Range в процъфтяваща верига, където се продава всичко - от косачки и хамаци до скицници. Той е рядка порода британски бизнесмен. Не се срамува от алчността си и от това какво му е коствало, за да натрупа състоянието си. Въпреки странната му персона, обект на интерес за таблоидите, феноменалният растеж на The Range до 149 магазина показва, че Доусън все повече е считан за сериозен играч в света на търговията на дребно и имотите. При отварянето на последния си магазин казва, че е станал в 4,30, защото не могъл да спи от вълнение.

Напуска училище без образование. "Дислектик е учтив начин да се каже, но просто нямах никаква идея за какво става въпрос". Задоволява жаждата си за печелене на пари, като на 14 г. продава чай на строителни работници, преди да започне да върти търговия с часовници на пазара, а след това и всичко, до което се докопа. После използва печалбата, за да отвори първия магазин The Range в Плимут през 1989 г. "През живота си не съм написал една буква и не съм прочел една книга. Не ми пука за това. Някои хора не стигат дотук с късмет - те просто са най-добрите. Сега сключвам сделки за милиони", хвали се той.

Доусън си остава безпардонно грубоват. Неговият метод на продажби включва множество намеци, което, според него, му е помогнало и да спечели съпругата си Сара, когато й продал часовник менте преди 35 г. "Не те разпознах с дрехи," казва той на клиентка в новия си магазин, която разглежда градински мебели. "Стриптийзьорът ще излезе след 15 минути", съобщава на група жени, които пълнят кошниците си с дървени украшения за дома. Прекалено е наясно, че наглият му стил може да подейства по неправилен начин на някои хора, но преуспява точно с това. Дори признава, че наскоро казал, че иска да стане трилионер, "само за да вбеси антикапиталистите".

The Range обяви 565 млн. паунда приходи и предварителна печалба от 57,3 млн. паунда за последната финансова година. Освен това Доусън има и доходен бизнес с търговски и жилищни имоти. Една от екстрите е голяма вила в Кан, която той твърди, че отдава под наем на знаменитости. "Едва вмъквам по две седмици там за себе си, но не мога да спра да печеля, не мога да се контролирам", казва бизнесменът. Прелива с енергия и докато другите са изтощени само след няколко часа с него, използва хеликоптера си, за да посещава по 10 от своите магазини на ден. Планира да отвори още 30 до края на годината, като така ще е на път да увеличи генерираните, според него, 700 млн. паунда продажби за 2015 г. до 1 млрд. паунда тази година. Доусън също така не се притеснява, че ръстът на The Range ще пострада от разрастването дейността на германските дискаунт гиганти Aldi и Lidl. Според него "английските разходи" на тези компании скоро ще започнат да растат, тъй като са поставени под натиск да отварят още магазини. Той също така тайно планира да пренесе конкуренцията на германска земя и проучва пазара в последните 18 месеца. На въпрос дали не би предпочел да се оттегли успешно от бизнеса, вместо да се концентрира върху международна дейност, той казва: "Искам да действам възможно най-бързо, възможно най-дълго и да спечеля възможно най-много пари".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе