Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Подгорица се надигна, протестиращите с ултиматум към премиера (ВИДЕО)

Подгорица се надигна, протестиращите с ултиматум към премиера (ВИДЕО)

Няколко хиляди души продължиха с демонстрациите в черногорската столица Подгорица в неделя. Те искат оставката на премиера Мило Джуканович и на целия му екип.

В събота протестите бяха окървавени след сблъсъците между демонстрантите и полицията. В неделя пък шестима полицаи и двама цивилни граждани бяха ранени. Снощи органите на реда използваха и сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се хора.

Организаторите на демонстрациите - алианс от няколко опозиционни партии, наречен Демократичен фронт, заявиха, че ще продължат с протестите и заплашиха, че цялата Черна гора ще се вдигне, ако до събота Джуканович не сдаде поста, който заема от близо 20 години.

Опозиционните лидери все пак призоваха хората за мирни действия. Вчера протестиращите замеряха полицаите с камъни, а те на свой ред отвърнаха със сълзотворен газ.

"Няма да се предадем, това е истинската Черна гора", това заяви един от лидерите на протеста пред тълпата, скандираща - "победа, победа".

Според други информации Джуканович е напуснал страната след ескалацията на протеста. По данни на лидерите на Демократическия фронт, който в края на септември организира безсрочен протест, премиерът е излетял зад граница със своя самолет, изплашен от народния гняв.

Управляващите обаче отричат тази информация.

Според неофициални данни на полицията близо 5000 души са се събрали на главния площад в Подгорица, но организаторите твърдят, че става дума по-скоро за 10 000.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе