Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Музеите в Шумен и Силистра работят в празничните дни

Музеите в Шумен и Силистра работят в празничните дни

Централната експозиция на Регионалния исторически музей в Шумен ще работи от 10.00 до 18.00 часа през всички празнични дни, от днес до 6 септември съобщиха за Радио Шумен от музея. С лятно работно време ще бъдат и останалите обекти към културния институт. От 8.30 до 19.00 часа посетители ще бъдат посрещани в Историко-археологически резерват Шуменска крепост. Археологическия резерват Мадара ще работи от 8.30 до 20.00 часа, а резерват Плиска - от 8.30 до 19.00 часа.

В музея на първата столица от днес е изложено точно копие на съкровището от Над сент Миклош. Автентичните находки са открити случайно през лятото на 1799 г. в едноименното банатско село, когато е било част от територията на Австро-Унгария, а днес е в Румъния. Двадесет и трите съда са с различно предназначение и общо тегло почти 10 кг. Те се отличават с великолепна украса, разнообразие на формите и специфични сцени. Днес се съхраняват във Виенския музей на история на изкуството. Като специален жест от този музей подаряват на страната ни единственото точно копие на съкровището, което посетителите на Плиска могат да разгледат до края на месец октомври.

Археологическата експозиция в Силистра ще работи от 9.00 до 12.00 и от 12,30 до 17 часа днес, както и на 5 и 6 септември, съобщиха от регионалния исторически музей. На 6 септември - Деня на Съединението, входът ще е свободен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе