Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Москва без турския домат

Москва без  турския домат

Сирия изпраща 700 000 т портокали, готви се нулево мито

Русия спешно строи оранжерии, залага на китайския текстил

След свалянето на руския самолет Су-24, президентът Владимир Путин подписа указ, съдържащ специални икономически мерки против Турция. Сред тях бе забраната за внос на някои стоки, като например любимите на руснаците домати, краставици, лук, карфиол, броколи, цитруси, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, грозде. До този момент Турция влизаше в топ 5 на страните, с които Русия търгува най-много - нейни са 4,6% от целият външен търговски оборот, по данни на Федералната митническа служба. Сред първите са и Германия, Холандия, Италия и Китай.

По официални данни износът от Русия за Турция е 5 пъти по-голям от вноса от Турция към Федерацията. За първите 9 месеца на 2015 година, по данни на Федералната Митническа служба, съотношението е било следното: $15 008 млн. износ на Русия за Турция и $3 064 млн. – внос от Турция към Русия.

Доставките на газ за Турция, които са най-сериозният дял от износа, едва ли ще бъдат прекратени напълно, дори и при напрегнатите отношения между двете страни. За Русия Турция е вторият най-мащабен купувач на газ след Германия. Необходимите й количества са толкова сериозни, че нито Иран, нито някой друг би могъл да ги достави на момента. Обаче търговията със зеленчуци, плодове и промишлени потребителски стоки вече е орязана, а нарушителите са на мушка.
За първите 10 месеца на 2015 г. турците са внесли в Руската Федерация хранителни продукти за $1,035 млрд., а руснаците са изнесли към Турция храни за над $1,313 млрд. Министерството на земеделието на Русия заяви, че южната ни съседка е изключително зависима от руското зърно и олио. Но ако турците не ги купуват, ще се намерят други желаещи - например страните от Близкия Изток и Африка. Но с какво ще заменят руснаците турският внос на зеленчуци? И особено домата, който се превърна в своеобразен символ на влошените отношения между двете страни, след като с него замерваха турското посолство в Москва.

По данни на руското Министерството на земеделието и селското стопанство, на Турция се пада 20% от общия обем доставки на плодове и зеленчуци. Една четвърт са цитрусите. „Ще го заменим много бързо с импорт от ЮАР, Мароко, Китай, Аржентина, Израел, Абхазия, Грузия и други страни", убеден е министърът на земеделието и селското стопанство на Русия Александър Ткачев.

На 5 декември от пристанището на Латакия отплава първият кораб с 800 т сирийски портокали и лимони, съобщи сирийският предприемач Амджад Дуба. Към 15 декември цитрусите трябва да са в Москва. В момента в сирийското Министерство на финансите се провеждат преговори между РФ и Сирия за въвеждане на нулево мито за сирийските продукти. „Подготвяме 700 000 тона цитрусови плодове, най-вече портокали, които да се изпратят на руския пазар", каза Фарес Чехаби, председател на сирийската търговска камара, цитиран от АФП. Той допълни, че и друга сирийска продукция ще бъде изпращана за Федерацията.

Турските зеленчуци ще бъдат заменени с домати от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан и Узбекистан, твърди аграрният министър Александър Ткачев. С търговците на дребно вече е преговаряно де не спекулират с цените. „Ситуацията ще бъде контролирана. Ще се провежда редовен мониторинг, за да се предотвратят всякакви спекулативни действия. На тези, които ще се опитат да припечелят от момента, това ще им се върне като бумеранг", каза земеделският министър. Всеки трябва да мисли и да пази имиджа си. Но как търговците ще мислят за имиджа си, не е много ясно предвид факта, че узбекистанските домати са поначало по-скъпи от турските. Пък и израелските едва ли ще са по-евтини. Но руснаците не се притесняват, защото имат местни резерви. В южните райони на страната в рамките на програмата за замяна на вноса е започнат мащабен проект за парници. В Ставрополския край местното ръководство предлага да бъдат построени оранжерии на площ от над 500 хектара. Проектът ще продължи до 2020 година.

Няма да нарастнат цените на рибата, която много се консумира в Русия. От Турция за Русия се изнася предимно висок клас продукти - лаврак и дорадо /вид златна рибка/, поясняват от Общонационалния рибен съюз. Тези стоки са само за големите градове. Дори ако цената малко нарасте, едва ли ще удари осезаемо заможните потребители по джоба.
Но освен плодовете и зеленчуците, много от дрехите и обувките в руските магазини са турски. Те ще бъдат заменени с китайски стоки. По данни на Руската асоциация за текстил, турските платове са с дял от около 30% на руския пазар. Но турският текстил, и особено кожата, е много по–качествен от китайската продукция. И не е изключено да възникнат трудности, защото руската лека промишленост до този момент изцяло е ползвала турските материали.

Но руснаците са убедени, че ембаргото е правилният подход. От солидарност с правителствената политика хората са готови да изключат доматите от менюто си само и само да не им пробутат контрабанда. Бабите на пазарите също са щастливи, защото са мотивирани да си прекопаят градинките напролет, а после да продават собствената си стока.
Така че - да не ги мислим, братушките, те ще оцелеят и без турските домати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе