Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как Меркел отново скочи на върха

Как Меркел отново скочи на върха

Пет години след като Германия противоречиво прие стотици хиляди мигранти, канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще направи същото отново. Това пишат журналистите Изабел Льо Паж и Фамке Колбърн за агенция „Франс прес“ в своя статия, представена от БГНЕС.

"Бих взела по същество същите решения", каза Меркел на годишната си лятна пресконференция в Берлин в отговор на въпроса дали съжалява за политиката си от 2015 г. да запази границата отворена за наплив на лица, търсещи убежище.

"Когато хората стоят на германско-австрийската граница или унгарско-австрийската граница, към тях трябва да се отнасят като към човешки същества", каза тя.

Повече от един милион души са подали молби за убежище в Германия през 2015-2016 г. по време на ключовия момент в 15-годишното управление на Меркел. Вълната дълбоко поляризира Германия и подхрани възхода на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, отслабвайки позицията на Меркел у дома.

Но в момент, в който 66-годишната лидер-ветеран наближава края на четвъртия си мандат, нейното справяне с пандемията от коронавирус даде неочакван тласък на популярността й. В скорошно проучване на „Infratest Dimap“ 71% от анкетираните заявяват, че са „много доволни“ или „доволни“ от работата на Меркел. АзГ, от друга страна, наблюдава намаляващи рейтинги по време на пандемията.

„Невероятно е да видим колко бързо могат да се променят нещата“, отбелязва Ханс Ворлендер, професор по политика в университета в Дрезден. „Като правило кризите винаги са момент на крах за властимащите.“

Гласоподавателите са очаровани от "рационалността, спокойствието и самочувствието на Меркел по време на кризата", отбелязва той. Нейните смирени молби към германската общественост да помогне за борбата с вируса бяха приети добре, защото те "не бяха мачо демонстрация на власт, а изпълнени с емпатия", каза той.

Дебатът около миграцията стана дълбоко раздвояващ, погълна доверието на обществото в Меркел и дори доведе до това крайнодясна партия, антиислямската, антиимиграционната АзГ, да придобие значимо присъствие в парламента за първи път от нацисткия режим.

Някои властимащи бяха смазани и канцлерът беше обвинена за "хаотичната" ситуация, дори в нейните консервативни редици.

По последно проучване, около половината от мигрантите, пристигнали в Германия по време на кризата, сега са заети – данни на Института за изследване на заетостта (IAB), съответстващи на история за успех. Днес Меркел посочи успехите при интегрирането на бежанците на пазара на труда и в германското общество

. „Въпреки това темата ще продължи да ни вълнува и ще остане такава през следващите години“, каза тя. "Работата по миграцията... не е довършена. Това ще бъде постоянна тема на 21 век."


 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе