Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕНП реши: Манфред Вебер е кандидатът за шеф на Еврокомисията (ДОПЪЛНЕНА)

ЕНП реши: Манфред Вебер е кандидатът за шеф на Еврокомисията (ДОПЪЛНЕНА)

Делегатите на Европейската народна партия избраха германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за европейските избори през май 2019 г., предава AFP.

Съгласно разпространените данни, германският политик е получил подкрепата на 79,2% от делегатите на ЕНП. Неговият опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб, е събрал 20% от гласовете.

Вебер заяви, че ще направи всичко възможно България да стане пълноправен член на Шенген. На конгреса присъстваха и делегати от ГЕРБ, водени от премиера и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, както и представители на СДС и Движение "България на гражданите". В Хелзинки премиерът Борисов се срещна и с финландския си колега Юха Сипиля.

619 делегати от над 50 страни трябваше да избират днес между Вебер и Стуб. 492 от тях гласуваха за германеца, който е най-вероятният наследник на Жан-Клод Юнкер. Целта на Европейската народна партия е да остане най-голямата политическа сила в Европа, каза Вебер след избирането си.

46-годишният политик е заместник-председател на баварския Християнсоциален съюз и от 2004 година е евродепутат. В момента е председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Вебер е проевропейски настроен, гласува за задействане на наказателна процедура срещу Унгария и е против членство на Турция в Европейския съюз.

"България не беше третирана справедливо по отношение на Шенген. Правителството на Борисов свърши много добра работа в опазването на външните ни граници, в това да въведе всички шенгенски правила, за които сме се разбрали на европейско ниво. Затова е логично България да стане член на Шенген и аз ще направя всичко възможно страната ви да стане пълноправен член", каза Манфред Вебер.

На конгреса в Хелзинки реч произнесе и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Европейската народна партия трябва да има по-категорични позиции по важни въпроси като миграцията, сигурността и приемането ни в Шенген.

Делегатите от ГЕРБ гласуваха за Манфред Вебер, а тези от СДС - за Александър Стуб.

"Хубаво е, че за разлика от другите политически семейства, европейската народна партия има двама кандидати. Двама изключително силни, много аргументирани. Но Манфред Вебер беше с няколко идеи по-добър и затова дадох гласа си за Манфред Вебер", обясни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе