Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лукашенко заплаши Полша заради US базите

Лукашенко заплаши Полша заради US базите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова външния министър на Полша Яцек Чапутович да се въздържа от създаването на натовски военни база на територията на страната. "Ние с вас (поляците-б.р.) не смятаме да воюваме. Затова не трябва да се създават излишни бази. В противен случай ние с руснаците ще трябва да отговорим. Това означава, че ще бъдем принудени да разположим някои неща, за да ви противодействаме", заяви Лукашенко.  Още на 31 октомври по време на Мюнхенската конференция той предупреди Полша, че идеята за създаване на "Форт Тръмп" (американски батальон на полска територия) няма да доведе до нищо добро. 

В същото време зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, что Русия и Беларус имат всички военно-технически възможности, за да отговорят на разполагането на постоянна американска база в Полша. 

При това социологическо проучване на IBRIS, показа, че идеята за създаване на територията на страната на американски бази не се одобрява от мнозинството поляци. Против се обявяват 61,5 % от анкетираните, а "за" са едва 11,5 процента.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе