Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

9/11: Лейтенант Пени в мисия „Камикадзе“, как оцеля

9/11: Лейтенант Пени в мисия „Камикадзе“, как оцеля

11 септември 2001 г. трябваше да бъде един обикновен ден за лейтенант Хедър Пени от въздушната национална гвардия на окръг Колумбия. Пред History тя разказва, че сутринта е била на брифинг във военновъздушната база Andrews, когато колега влязъл в стаята и казал: „Хей, някой току-що влетя в Световния търговски център.“ Първоначално помислили, че това е малък самолет, който е направил ужасна грешка. Но когато съобщават, че и втори самолет се е врязал в кулите, проумели – Америка е атакувана.

Тогава нейният командващ офицер - полковник Марк Сасивил, й казва: „Идваш с мен.“.

Но каква е мисията? Нямало ясни заповеди какво да се прави. Вече е било ясно, че Пентагонът е ударен, знаело се и за четвърти самолет – Полет 93, за който се смятало, че е насочен за удар към Белия дом.

Обикновено предварителната подготовка за вдигането на F-16 отнема половин час. Но сега няма време. Сасивил и Пени успели само да облекат авиационните си костюми, но без да въоръжат своите F-16, така че щели да изпълняват мисията невъоръжени.

Получавайки зелена светлина от контролната кула, два изтребителя се насочват на северозапад, където е последното известно местоположение на четвъртия самолет. Имат заповеди за стрелба. Но знаейки, че са излетели невъоръжени, това може да означава само едно - мисия „Камикадзе“. Трябва да се забият в Boeing 757, изпълняващ полет 93, като самолетът е почти 7 пъти по-тежък от F-16. Планът за нападение е договорен - Сасивил ще се насочи към пилотската кабина на 757, а Пени ще се прицели в опашката на самолета.

Лейтенантът, която знае, че отива на смърт, не мисли за друго, освен за мисията. Хедър е завършила литература и искала да стане учителка. Но когато Конгресът разрешил жени да участват в бойната авиация, тя веднага се записала, за да изпълни мечтата си и да бъде пилот на изтребител като баща си Джон Пени, пенсиониран полковник от ВВС, изпълнявал бойни мисии във Виетнам. Сега тя мисли за пътниците от полет 93 и знае, че те ще умрат. Дали тя да се спаси като се катапултира точно преди удара? Бързо отхвърля тази мисъл знаейки, че има само една възможност и не бива да я пропусне.

През следващите 90 минути Пени и Сасивил търсят четвъртия самолет, докато научават, че той се е разбил на поле в Пенсилвания. Съобщават им, че мисията се променя. Сега те трябва да отклоняват всеки преминаващ самолет от района и да му нареждат да кацне възможно най-бързо.

След това Пени и други пилоти са инструктирани да пазят президента на САЩ, докато той лети към дома. По време на атаките Джордж Буш е на събитие в начално училище в Сарасота, Флорида. Когато му съобщават, че страната е била атакувана, той е придружен обратно до Air Force One и е отведен на най-безопасното място в този момент - в откритото небе.

Вечерта, когато идва време да се прибира, самолетът на Penney и останалите, които патрулират в небето около Вашингтон, са снабдени с „живи“ боеприпаси. Те са получили правомощия за „свободен огън“, което означава, че пилотите могат да вземат решение да стрелят по всеки цивилен самолет, считан за заплаха, без да чакат разрешение.

По-късно Хедър Пени е повишена в майор, пенсионирана и понастоящем работи за Lockheed Martin Aeronautics Company. Тя е имала време да разсъждава върху опита си на 11 септември 2001 г. и храбростта на пътниците в Полет 93.

„Взех решение с живота си и положих клетва да защитавам страната, но това бяха просто обикновени хора, майки, бащи, учители, бизнесмени. Те са истински герои", казва Пени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе