Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

До 2000 лева е била тарифата за фалшив ТЕЛК

До 2000 лева е била тарифата за фалшив ТЕЛК

Между 600 и 2000 лева е била тарифата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения. Това обявиха днес от спецпрокуратурата и от Министерство на вътрешните работи.

44 са досъдебните производства, образувани само от началото на годината. Последното е от вчера - срещу медици от Варна.

След анализа, направен дотук, основна роля в тази схема са имали лекарите, главно специалисти, подготвяли документи, с които мнимите болни са кандидатствали пред съответните ТЕЛК комисии. Именно във Варна тарифата е била максимална. Шестима са обвинените, петима от тях са лекари, сред тях постоянно пребиваващи сирийски граждани и двама братя.

Огромно количество пари, над 1,7 млн. лева, са били открити в банкови трезори, бяха показани кадри на съхранявани пари в българска валута и в евро, които са открити в кутии в домовете на задържаните. Издавани са били както удостоверения на абсолютно здрави хора, така и на хора с проблеми, на които са искали пари, за да бъдат придвижени по-бързо документите им.

Схемата е действала и в други области в страната. Най-евтино е било в Силистра, където тарифите са стигали до около 600 лева. Около 30 процента от пенсиите в града, стана ясно на пресконференцията, са били именно инвалидни.

Разследващите са установили висок процент на инвалидизирани пенсионери и на територията на София-област, където тепърва започва анализ.

От МВР и прокуратурата заявиха, че работата им продължава и че проверките, свързани с фалшивите ТЕЛК-ове и удостоверения, няма да са кампанийни, а ще са непрекъснати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе