Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ключов вот за Тръмп и Хилари в Ню Йорк

Ключов вот за Тръмп и Хилари в Ню Йорк

Републиканците в битка за 95 делегати, демократите - за 291

След последните си загуби фаворитите в битката за президентската номинация на Републиканската и Демократическата партия в САЩ се изправят пред ключови избори в щата Ню Йорк. Роденият в Куинс милиардер Доналд Тръмп се очаква да надвие сенатора от Тексас Тед Круз в битката за делегатите на републиканците. В лагера на демократите социологическите проучвания дават аванс на бившия сенатор от Ню Йорк Хилари Клинтън срещу родения в Бруклин сенатор от Върмънт Бърни Сандърс. Евентуални победи в богатия на делегати щат ще приближат още повече Тръмп и Клинтън към спечелване номинациите на партиите си в битката за Белия дом. Ню Йорк е вторият по брой делегати и на двете партии щат, след Калифорния, където изборите са на 7 юни.

Кампанията в щата бе безмилостна, водещите кандидати използваха местните си връзки, за да привлекат гласоподавателите. Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън два пъти бе избирана за сенатор от Ню Йорк и евентуална загуба там ще бъде разбиващ политически удар за нея. От друга страна, Доналд Тръмп, роден в прочутия нюйоркски квартал Куинс, живее в сграда в Манхатън, която носи неговата фамилия. Първичните избори, които специалистите определят като най-решителните в щата от десетилетия, започнаха в 6 часа местно време и продължиха до 21,00 ч. (4 сутринта българско време). Тази година те бяха изместени, за да не съвпаднат с масовите гласувания, известни като "супервторник" и "супервторник 2", които се проведоха в началния етап на президентската надпревара.

Според щаба на г-жа Клинтън вотът в Ню Йорк е съдбовен и евентуална победа на практика ще й осигури номинацията на демократите. В последните дни на кампанията си там тя се срещна с медицински сестри, спря на автомивка и яде сладолед в компанията на симпатизанти. На събитие в Манхатън тя бе придружена от съпруга си и бивш президент на САЩ Бил Клинтън. Според социологическите проучвания Хилари без проблем ще надвие сенатора от Върмънт, който спечели 7 от последните 8 щата. Сандърс се надява, че негова победа в Ню Йорк ще запази шансовете му за краен успех срещу бившата първа дама, защото битката е за 291 делегати на партията. Той обаче е ощетен, тъй като само 5,8 млн. регистрирани демократи имат право на глас. Независимите нямат право да участват. Засега Хилари има 1756 делегати срещу 1068 за Сандърс, за крайната победа са необходими 2383.

Успех за Тръмп в Ню Йорк значително ще намали възможността за оспорвана битка за номинацията на партийния конгрес на републиканците през юли. Големият въпрос е дали милиардерът ще успее да "прилапа" всички 95 делегати в щата, като спечели мнозинството от гласовете. Според последните проучвания на общественото мнение за Тръмп ще гласуват 53,1%. Право на вот имат 2,7 млн. републиканци. Милиардерът е събрал досега 743 делегати при необходими 1237 за спечелване номинацията на партията. Круз има 545, а Джон Кейсик е със 143 и се очаква да отпадне от битката след гласуването в Ню Йорк.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе