Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Киев с проектоуказ за извънредно положение в 3 области

Киев с проектоуказ за извънредно положение в 3 области

Киев. Проект за указ, въвеждащ извънредно положение в три области на Източна Украйна - Донецка, Луганска и Харковска, бе внесен в украинския парламент, обявиха от Върховната рада с уточнението, че проектът предстои тепърва да бъда разгледан от депутатите на следващото пленарно заседание във вторник.

Указът идва като следствие на размириците с цел независимост, започнали в Донецк. На фона на създалата се ситуация, временният украински президент Олександър Турчинов заяви, че Русия разиграва "кримски сценарий" в Източна Украйна. Според него подобни сепаратистките действия в Източна Украйна, при които проруски демонстранти окупират административни сгради, могат да означават само това, че е в ход "втори етап" от специалните операции на Москва, целящи разцепление на Украйна, заяви той, цитиран от Ройтерс.

"Ние няма да позволим това", заяви той в телевизионно обръщение към нацията. Заради конфликтите в Украйна е създаден антикризисен щаб, ще бъде увеличена "отговорността за сепаратистки действия", а защитата на украинската източна граница била засиелна.

Координацията на дейността на силовите структури в Харков е под ръководство на вътрешния министър Арсен Аваков, в Донецк - на първия вицепремиер Виталий Ярема, а в Луганск - на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Турчинов призовава един от първите въпроси, които да бъдат обсъдени на утрешното заседание на украинския парламент, е "увеличаване на наказателната отговорност за сепаратизъм и други престъпления срещу държавата", като по думите му "ще бъде поставен въпросът за забрана на дейността на политически партии и обществени организации, поддържащи сепаратистки позиции".

Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че депутатите от Донецкия областен съвет са обявили създаването на Донецка народна република и са помолили Русия за защита, като са взели решение да бъде произведен референдум за бъдещия статут на провъзгласената република не по-късно от 11 май.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе