Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Казахстан отбелязва 300-та годишнина на Абълай хан

Казахстан отбелязва 300-та годишнина на Абълай хан

През тази година Казахстан отбелязва 300-та годишнина на изтъкнатия казахски държавен деец и полководец Абълай хан. На прес-конференция за медиите официалният представител на Службата за централни комуникации при президента на Казахстан Алтай Абибулаев съобщи, че на 5 октомври т.г. в гр.Кокшетау ще се проведе международна научна конференция на тема „Абълай хан и неговата историческа епоха".

На площада „Абълай хан" в Кокшетау ще се проведат културни мероприятия, а на хиподрума Къзължар ще бъде представено театрализирано представление „Азат рухтын Абълай ханы" (в превод от казахски – Свободният дух на Абълай хан").

След обявяването на независимостта на Казахстан през 1991 година един от главните проспекти в Алматъ бе преименуван в проспект „Абълай хан", на железопътната гара в Алматъ е издигнат конен паметник на хана. Неговото изображение е върху първия национален паричен знак на Казахстан – банкнотата от 100 тенге (образец 1993 година). На Абълай хан е посветена пощенска марка (2001 г.). По неговата биография е заснета първата казахстанска суперпродукция – филмът „Номад" (2005 г.). През 2008 година в Петропавловск бе открит музейният комплекс „Резиденция на Абълай хан"с бронзов конен паметник на хана. На територията на национален резерват „Боровое", което се намира до град Кокшетау, е открит изложбен комплекс „Абълай хан". Смята се, че именно тук е бил разположен военният щаб на Абълай хан. Името на хана носи Казахският университет за международни отношения и световни езици.

Абълай хан, или Абилмансур (1713-1781) е държавен деец, полководец, дипломат. Започнаха да го наричат Абълай, защото хвърляйки се в битка той винаги е викал - „Абълай", в чест на неговия дядо. Абилмансур става известен на двадесет години, след като се записва в опълчението, организирано от Абилмамбет, който обединява трите казахстански жуза за борба с джунгарите.

С бойния вик - „Абълай" Абилмансур побеждава в единоборство джунгарския батър Шаръш. След като получава одобрението на 90-те представители на трите жуза, Абилмансур е избран за велик хан. В продължителни войни с джунгарите Абълай придоби славата си на герой (батър). За борба с враговете на казахския народ той умело използвал и дипломацията. През август 1740 година заедно с хана на средния жуз Абилмамбет и още 120 старейшини Абълай пристигнал в Оренбуг и дава съгласието си да получи руско поданство. Заедно с това той не е прекъсвал отношенията си с Цинската /Китайската/ империя, Абълай провежда своята политика предвид геополитическото разположение на Казахската държава, която се намира между Русия и Китай. Абълай успява да обедини силите на Казахското ханство, превръщайки го в мощна военна държава. Абълай се борил непрекъснато с калмиките, китайците, киргизите. Непрекъснато воювал с онези, които посягали на казахската земя. Абълай е погребан в мавзолея на ходжа Ахмед Ясауи в Туркестан.

В своето скорошно интервю президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отбеляза, че съдбата бе благосклонна към казахския народ, давайки на народа велики личности: ханове, които ставаха опора на нацията, батъри, смело защитаващи народа, и бии (съдии), отличаващи се със своята дълбока мъдрост, и сред тях се издига една от най-великите фигури – Абълай хан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе