Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС изпраща 400 граничари на Балканите

ЕС изпраща 400 граничари на Балканите

Ще се ускори репатрирането на афганистанци и пакистанци

ЕС ще прати над 400 граничари на границите си със Западните Балкани и ще разположи още кораби покрай Гърция в отговор на безпрецедентната бежанска криза. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на проектодекларация за снощната минисреща на върха, посветена на проблема с прииждащите стотици хиляди имигранти. В нея участваха премиерът Бойко Борисов и лидерите на Австрия, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Големият отсъстващ от срещата, свикана от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, бе Турция, която има ключова роля за справяне с бежанската вълна. Очакваше се европейските лидери да се споразумеят за изпращането на 400 гранични служители и за създаването на нови контролно-пропускателни пунктове, ако страните членки, които се явяват граница на съюза, изоставят политиката си да пропускат бежанците към други страни.

"Ангажираме се незабавно да увеличим усилията за управление на нашите граници", гласи текстът, в който са описани и мерки за интензифициране на акциите по море край гръцкото крайбрежие. Според проектодекларацията ЕС ще планира нова операция на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" на границата между Гърция, Албания и Македония. В проектодекларацията се казва още, че ще се търси ускоряване на репатрирането на хора от Южна Азия, основно афганистанци и пакистанци, чието искане за право на убежище е било отхвърлено. Словенският премиер Миро Церар предупреди преди срещата, че ЕС ще започне да се разпада, ако не бъдат предприети конкретни мерки срещу бежанската криза. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че тази криза не може да бъде решена без помощта на Турция.

"Всеки ден е от значение. Иначе скоро ще видим цели семейства да загиват в студените реки на Балканите", каза Юнкер в интервю за "Билд ам Зонтаг".

Според него най-голямото предизвикателство сега е да се забави притокът на имигранти и да се поставят външните граници на ЕС под контрол. ЕК очаква всеки да се придържа към правилата, ако не искаме да поставим под въпрос Шенген", добави Юнкер, призовавайки балканските държави да спрат да пускат бежанци в съседните им страни несъгласувано.

Чешкият президент Милош Земан пък обвини икономическите мигранти, че използват децата като "човешки щит". Децата на бежанците "служат като човешки щит на хора с айФони (икономически мигранти), за да се оправдае мигрантската вълна", посочи Земан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе