Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Четирима души участвали в измамата с продажба на скъпи коли в Габрово

Четирима души участвали в измамата с продажба на скъпи коли в Габрово

Участвалите в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли, един от които е ръководен офицер от ОДМВР-Габрово, са четирима, съобщи наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция" в Габрово.
Установени са четири лица – една жена, двама мъже, които не са длъжностни лица, и един служител на ОДМВР- Габрово. "Събрани са данни за незаконна продажба на повече от 4 скъпоструващи МПС – става въпрос за кемпери, които са за над 100 хил. лв.", каза още прокурор Кънев.

Той обясни, че групата е действала, като е намирала поставени лица, които срещу ниско заплащане са извеждани в Германия и с истински български и чуждестранни документи им се създава трудов договор там, въз основа който получават скъпите автомобили. „След идването им в България бързо се закарват в гаражи и им се премахват всички видове проследяващи и GPS устройства, сменят се номерата и се продават на добросъвестни лица. Често първо са се намирали клиенти, а после се подхождало към намирането на автомобилите, които клиентите са искали", каза още прокурорът.

Той посочи, че съдействие за преминаването през канала в КАТ и за оформяне на регистрацията е оказвало длъжностно лице, което е било ръководен офицер в отдел „Пътна полиция" към ОДМВР-Габрово – началник група „МПС, водачи и административно-наказателна дейност". „При претърсване са открити негови отпечатъци. Извършени са над 20 претърсвания и 9 обиски за доказване на престъпната дейност. Предстои да се определи точният брой на продадените автомобили
Полицейският служител от ОДМВР- Габрово е взимал около 5 хил. лв. за незаконната регистрация на един автомобил, каза още Кънев. „Другите трима, участвали в престъпната група, са български граждани от Варна - бизнесмени, не са криминално проявени. Възложили сме данъчни ревизии на цялостната дейност на тези лица, за да установим има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и дейността им е свързана с продажба на автомобили", обясни прокурор Кънев.

Той уточни, че регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово. „Задържаният полицейски служител като офицер последен казва дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия", обясни той. Прокурорът уточни, че в конкретното претърсване в колата на полицейския са намерени 5 хил. лв., за да регистрира незаконно един автомобил. „Горе-долу толкова му е тарифата", обясни Кънев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че МВР ще провери дали длъжностни лица от ОДМВР-Габрово са опитали да затруднят разкриването на престъпната група. „Преценяваме, че от ОДМВР – Габрово се опитаха да създадат затруднения на нещата, които Специализираната прокуратура трябваше да свърши. Затова е възложено на МВР да провери ситуацията и да се разбере дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са нарушили законовите си задължения и кои са тези длъжностни лица. Трудно е това да стане без някаква ръководна намеса, на какво ниво е - не мога да кажа. Това е по-скоро мое предположение и ще стане ясно след проверка на МВР. В резултат на всички тези проверки ще се разбере дали става въпрос за административно или някакво друго нарушение", каза още прокурор Гешев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе