Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изборният ден в региона приключи

Изборният ден в региона приключи

38,45% е избирателната активност в Шуменска област, сочат окончателните данни на РИК-Шумен. Гласували са 64 192 души. 33,62% от жителите на община Шумен са дали гласа си за европарламент. Най-висока в региона е избирателната активност в община Никола Козлево - 62.79%, а най-ниска - в община Велики Преслав - 31.5%. Освен в Никола Козлево, над 55% са гласувалите в Хитрино и Венец.
В община Шумен вече пристигнаха протоколите от първите две секции - в болницата и ареста.

Днес Областната дирекция на МВР в Шумен издаде 15 удостоверения на български граждани, с които да упражнят правото си на глас. Охраната от полицейските служители продължава до предаването на изборните материали, допълниха от полицията.

Изборният ден приключи и в област Разград, съобщиха от РИК. Гласуването е приключено в 19:00 ч. във всички 199 секции. Обстановката е спокойна. 47 776 души са гласували в Разградска област, 41% е избирателната активност към 19 ч. Най-висока е активността в общините Самуил – 57% и Лозница - 56,7%. В Разград своя вот са дали 29% от избирателите. В останалите общини активността е: 46% в Завет, 40,3% в Кубрат и в Исперих– 55%.  
Не са постъпвали нови сигнали или жалби за нарушения. През деня в Районната избирателна комисия са получени пет жалби. Три са за нарушения при начина на гласуване, но са неоснователни, съобщиха от РИК. Основателен е сигналът за поставяне на агитационни материали на няколко партии на едно място в Разград, както и жалба за назначаване на общинска съветничка за член на секционна комисия. Нарушенията са отстранени.

При избирателна активност около 27% завърши изборният ден в Русенска област, съобщи за Радио Шумен председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева. Краят на изборите в региона е обявен точно в 19 ч., като в нито една от секциите не се е наложило удължаване на изборния ден. „Без сериозни сигнали и жалби приключи днешният вот“, допълни Дивчева.

С 41,27 процента избирателната активност в област Търговище приключи евровотът. Гласували са 47 170 души от имащите право на глас 113 585 жители в Търговищко.
Най-активни са били в Антоновско - 60,70 на сто от хората, следва Омуртаг - с 51,57 процента.
Трета е община Опака - с 51,51 процента, следвана от Търговище - с 39,14 на сто активност.
Най-малко са гласували хората в Попово - 31,26 на сто от пълнолетните.
До края на изборния ден няма регистрирани нарушения.

Всички избирателни секции в Силистренско са приключили работа към 20:00 ч., съобщиха от Областната дирекция на МВР. От началото на изборния ден до момента няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред.
Полицейската охрана на избирателните секции ще продължи до предаването на изборните материали. Осигурено е пилотирането на автомобилите, с които ще се пренасят бюлетините до Районната избирателна комисия.
В звената „Български документи за самоличност” в Силистра, Тутракан и Дулово от 20 май до 18:30 часа днес са издадени общо 24 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе