Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Исландия се отказа от членство в ЕС

Исландия се отказа от членство в ЕС

Рейкявик. Близо 3500 души се събраха пред парламента в Рейкявик в понеделник в знак на протест срещу отстъпването на исландското правителство от предизборната си обещание за провеждане на национален референдум по въпроса дали страната да се стреми към членство в ЕС, ход, който създава търкания в коалиционното правителство, което е на власт за по-малко от година, предадоха световните медии.

Протестът се проведе, след като двете водещи страни в правителствената коалиция заявиха в петък, че малката островна държава ще оттегли молбата си за членство в ЕС, без провеждане на референдум по въпроса.

Решението предизвика най-голямата протестна акция от 2009 г.

"Последната дума трябва да е на народа", казват протестиращите.


Дясноцентристката правителствена коалиция подкрепи в края на миналата седмица предложението на външния министър Гунар Браги Свенсон за отказ от членство в ЕС. Решението не беше неочаквано, но предизвика големи протести.


Протестиращите не са недоволни толкова от отказа за членство в ЕС, а от това, че управляващите не изпълняват предизборните си обещания и че не е дадено право на гражданите да се произнесат.

Исландия подаде молба за членство през 2009 г., когато бе изправена пред фалит. Преговорите с Брюксел забуксуваха в тежките изисквания, които застрашават риболова и фермерите.

Исландското евроскептично правителство замрази преговорите за присъединяване за неопределен срок през септември след обещание, направено по време на предизборната кампания през 2013 г.

Двете евроскептично настроени управляващи партии обаче бяха принудени да отложат приемането на проектоказон, с който се иска от правителството да "оттегли кандидатурата за присъединяване към ЕС". Това се наложи, защото опозиционните партии се оплакаха от липса на време за обсъждания по въпроса.

Виковете на протестиращите можеха да се чуят и в сградата на парламента. Според един от тях Исландия трябва да се присъедини към ЕС, за да не изпадне в изолация. "Трябва да се откажем от преговорите за присъединяване само ако мнозинството от хората искат това", настоя демонстрант.

Бившият външен министър Осур Скарфединсон заяви, че опитът ще бъде успешен само през трупа му.

Страната кандидатства да се присъедини към ЕС през 2009 г. Основното неразбирателство между ЕС и Исландия по време на преговорите бе за лова и продажбата на риба, които съставляват близо 90% от икономиката на островната държава. В средата на 2013 г. ЕС наложи забрана за продажба на фарьорска херинга в ЕС и заплаши да въведе подобни забрани за скумрия, уловена в Исландия.

Официалната причина за това, изтъкната от еврокомисаря по рибарството на ЕС, е, че риболовните практики на исландските рибари представляват заплаха за рибните пасажи и дългосрочните рибни ресурси близо до бреговете на континента. Тези действия на ЕС предизвикаха недоволството на исландското население, което е отразено и в последните социологически изследвания.

Въпреки че повечето исландци са против членство в ЕС, някои смятат, че то би стабилизирало икономиката. Скорошни проучвания показват, че мнозинството иска правителството да завърши преговорите с ЕС преди да подложи въпроса на референдум.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе