Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

САЩ искат да затворят за 20 г. българин, търгувал с биткойни

САЩ искат да затворят за 20 г. българин, търгувал с биткойни

Броени месеца след скандала с Желяз Андреев, когото САЩ искаха да съдят заради нарушаване на ембаргото за Сирия, друг българин също е застрашен от екстрадиране отвъд океана. Търговия с биткойни може да прати поне за 20 години в американски затвор 51-годишния Росен Йосифов, който от 2015 г. управлява у нас фирма за търговия с виртуални валути, предаде Би Ти Ви. 

Властите в САЩ ще го съдят за „конспирация за извършване на рекетиращо престъпление” и „пране на пари”. Софийският апелативен съд вече е разрешил екстрадирането му.

„Това, което ние прочетохме по документите, изпратени от САЩ, е, че един от неговите клиенти наистина е участвал в някаква група, занимавала се с измами на територията на САЩ. Баща ми никога не е бил в САЩ, никога не е бил в Румъния. Когато тези сделки се случват в България, е пълен абсурд някой в Щатите да иска да те съди по тяхното законодателство”, посочи Виктория Йосифова – Кънева, дъщеря на Росен Йосифов.

Пред близките си Йосифов разказал, че не помни румънския клиент, разследван от американските служби. „Фирмата на баща ми има над 1000 клиенти през последните 4 години и половина. Тя е легална фирма, регистрирана в Търговския регистър”, допълни Виктория.

По всяко от обвиненията българинът е заплашен от 20 години затвор. По-рано след намеса на българските власти САЩ се отказаха да екстрадират 29-годишния Желяз Андреев, който работел в българския офис на щатската фирма "Ароутроникс", която доставяла части за самолети от гражданската авиация, ползвани от сирийските авиолинии, които според американските власти са замесени в терористична дейност.

Случаят предизвика бурни реакции в социалните мрежи и протести в защита на Желяз. В крайна сметка в края на октомври миналата година САЩ официално оттеглиха искането за екстрадиция на Андреев след като с въпроса се ангажира лично премиерът Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе