Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Министри искат: Още 2 години граници в Шенген

Министри искат: Още 2 години граници в Шенген

Чехия с алтернатива да спира бежанците в България и Македония

Страните членки на ЕС са поискали от ЕК да подготви мерки за удължаване на временния граничен контрол в рамките на Шенгенската зона до 2 г. Това заяви холандският министър по миграцията Клаас Дейкхоф, цитиран от Ройтерс. Седем държави - Германия, Австрия, Франция, Норвегия, Швеция, Дания и Малта, вече върнаха контрола по границите си заради мигрантската криза в Европа. "Към момента мерките за временен граничен контрол могат да бъдат прилагани само за ограничен период от 6 месеца. Но безпрецедентният поток бежанци, който подтикна страните членки да предприемат тези мерки на национално ниво, още не е намалял, поясни Дейкхоф, който председателства неформалната среща на вътрешните министри на ЕС в Амстердам.

"Така че страните членки поканиха Комисията да подготви правната и практическата база за продължаване на временните гранични мерки в съответствие с член 26 от Шенгенския граничен кодекс", добави той, имайки предвид член, който ще позволява контрол по вътрешните граници в период до две години.

В същото време вътрешните министри призоваха Гърция да направи повече, за да контролира притока на мигранти на своя територия, като някои от тях дори заплашиха да я изключат от Шенген. ЕС предостави на Атина финансова помощ за справяне с бежанската криза, но според много държави членки тя не използва правилно средствата. "Ако не можем да защитим външните граници на ЕС - гръцко-турската граница, тогава външните шенгенски граници ще се придвижат към централна Европа", каза австрийският министър на вътрешните работи Йоана Микл-Лайтнер.

Държавите от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) пък имат подготвен вариант, в който е заложено засилване контрола по границите на Македония и България, ако през февруари не заработи договорът за защита на турско-гръцката граница. Това предупреди чешкият премиер Бохуслав Соботка. "Турция има достатъчно средства, за да постави под контрол бежанската криза. Много по-лесно е да се спре отплаването на лодките от турския бряг, вместо да се връщат от гръцка страна", подчерта той. Соботка поясни, че ако регулациите на гръцко-турската граница не започнат да действат, държавите от В4 ще се обърнат към България и Македония, където ще участват лично за увеличаване сигурността на границите.

Европол: ИД готви нови атентати

Европа да се готви за нови атаки от страна на терористичната групировка "Ислямска държава", предупреди шефът на Европол. "Отговорната позиция е да се съгласим, че подобни атентати са напълно вероятни", каза Роб Уейнрайт днес. Той сравни атаките в Париж с тези в Мумбай, където през 2008 г. екстремисти организираха атентати на различни места в индийския град и убиха 166 души. "Онова, което се случи тогава, днес се пренася в Европа. Действията на терористите сега са по-опасни, отколкото преди, защото вече не действат самостоятелно, а организирано. Това пролича и във Франция, и в Индия, където 10 пакистанци извършиха 12 атентата в Мумбай", каза шефът на Европол. "ИД цели да пренесе тактиката си на международната сцена", добави Уейнрайт. Той коментира и атаката срещу руския самолет в Египет, като разясни, че Европа е изправена пред много сериозна, последователна организация със значителни ресурси. "Това е най-сериозната заплаха за сигурността на европейците в последните 10 години", каза още Уейнрайт.

Показаха терористите от Париж

"Ислямска държава" разпространи видеоклип, на който показва последните часове и думи на атентаторите от черния 13-и ноември в Париж. Външното министерство на Франция отказа коментар, защото автентичността на записа още не е потвърдена официално.

Видеото е качено на сайта на ИД и в него се показват нападателите, които по време на заснемането са в пустинна местност. Мъжете са облечени в камуфлажни дрехи, а глас зад кадър обявява, че това са "деветте лъва на Халифата, които са изпратени да поставят цяла страна - Франция, на колене". Във видеото има кадри с убийства на заложници. Сред екзекуторите са и част от атентаторите от Париж. Според в. "Дейли Телеграф" един от мъжете на кадрите е Билал Хадфи - екстремистът, който се самовзриви пред "Стад дьо Франс". На записа е и Сами Амимур. Той нападна концертната зала "Батаклан" и бе убит при полицейската акция.

"Нищо няма да ни уплаши, никаква заплаха няма да разколебае Франция в борбата й срещу тероризма", каза френският президент Франсоа Оланд в отговор на заплахите на ислямистите. "Тези кадри само хвърлят позор върху извършителите на престъпленията", добави той. "Взех мерки за удължаване на извънредното положение, защото зная, че заплаха още има и че няма да правим никакви отстъпки - нито в избора на средства, за да защитим страната си, нито в свободите", увери Оланд.

ЕС: Турция да спре боевете с кюрдите

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за "незабавно прекратяване на огъня" в доминирания от кюрди турски регион, където армията на Турция води безмилостна кампания срещу бунтовници от ПКК, съобщи Франс Прес. "Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в Югоизточна Турция, остро осъждаме всякакъв тероризъм", каза Могерини на съвместна пресконференция с турски министри в Анкара. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан добави, че ЕС е готов да сътрудничи по отношение на кюрдския мирен процес.

Номинират гърци за Нобел заради бежанците

Жителите на гръцките острови, които бяха на предна линия в бежанската криза, ще бъдат номинирани за Нобеловата награда за мир с подкрепата на националното правителство, съобщи в. "Гардиън". Местни жители, включително рибари, изоставиха своята работа и се включиха в спасителни акции на бежанци в морето. Членове на академичните кръгове на университетите Оксфорд, Принстън, Харвард, Корнел и Копенхаген подготвят официална молба за присъждане на престижната награда на местните жители на островите Лесбос, Кос, Хиос, Самос, Родос и Лерос.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе