Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хаос във Венеция от нов правилник

Хаос във Венеция от нов правилник

Венеция. Нови правила за движението по каналите във Венеция, целящи да намалят рисковете от сблъсъци между лодките, доведоха до хаос и огромни опашки по кейовете в началото на седмицата, съобщава АФП.

Мерките бяха въведени след смъртта на германски турист през август. Професор Йоаким Вогел се возел на гондола, която се сблъскала с корабче от градския транспорт, и се стигнало до фатални последствия. Случката доведе до напрежение между гондолиери и оператори на корабчетата, известни като "вапорети", които взаимно се обвиняваха за случилото се. Двама гондолиери и трима водачи на корабчета са разследвани за смъртта на туриста. Градските власти пък своевременно се заеха да търсят разрешение на проблемите с натоварения трафик по каналите. Преди въвеждането на новата регулация на ден през Гранд Канал преминаваха средно по 3000 лодки.

Сред въведените мерки е намаляване на броя вапорети по Канале Гранде, за да се облекчат честите задръствания по водния път. Това обаче на практика означава по-малко градски транспорт за жителите и гостите на Венеция и доведе до недоволство. Вчера по кейовете на Канале Гранде се извиха дълги опашки от туристи и граждани, които недоволстваха, че намаленият брой корабчета е недостатъчен за обслужването на всички желаещи. За влошаването на ситуацията доведе и повишаването на равнището на водата в понеделник, известно като "акуа алта" (високата вода). В резултат централният площад "Сан Марко" и околностите му бяха залети от няколко сантиметра вода.

"Въвеждането на плана за транспортна сигурност е постепенно. То започна днес и ще продължи в следващите седмици", обясни Самуеле Костантини, говорител на кмета на Венеция Джорджо Орсони.

За безопасността на движението бяха въведени и серия мерки за гондолите. Те вече трябва да имат регистрационни табели и светлоотразители за подобряване на видимостта. В първите дни от въвеждането на правилата обаче никоя от гондолите нямаше такива атрибути, посочва АФП. Градските власти се опитаха да задължат гондолиерите да се оборудват и с GPS локатори, но те се пребориха за отмяна на подобно изискване с аргумента, че се движат твърде бавно и технологията ще е безполезна. Планът за безопасност предвижда още забрана на разходките с гондола рано сутрин и в пиковите часове, намаляване на броя на вапорети и на частните корабчета, както и въвеждането на контрол за употребата на алкохол и наркотици от гондолиерите и капитаните на корабчетата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе