Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС губи 110 млрд. евро без Шенген

ЕС губи 110 млрд. евро без Шенген

Международните влакове спират, ако бъде върнат граничният контрол

Краят на Шенген ще струва на Европа около 110 млрд. евро през следващите десет години, съобщиха френски анализатори, цитирани от "Ройтерс".

Спадът в трансграничните туризъм и търговия, който ще настъпи след евентуално прекратяване на свободното пътуване, ще бъде основната причина за това, заяви анализаторският институт към правителството - France Strategie. Само Франция ще изгуби между 1 и 2 млрд. евро в близко бъдеще и 10 млрд. за 10 години - това е 0.5% от БВП.

"В дългосрочен аспект връщането навсякъде на постоянен граничен контрол би било еквивалентно на 3% данък върху търговията между страните в Шенген, което ще доведе до структурен спад в търговията между 10% и 20%", изчисляват анализаторите. Половината от тези загуби ще се дължат на намаляването на туристическите пътувания, 38% - на работещите през граница, и 12% - на увеличаването на цените на транспорта.

6 страни членки на Шенген към момента са въвели авременни гранични проверки заради мигрантската вълна.

Ако свободното придвижване бъде прекратено окончателно, това ще означава и спиране на международните влакове в Европа, предупреди шефът на германския железопътен оператор "Дойче бан" Рюдигер Грюбе пред в. "Билд". "Свободата на придвижване, произтичаща от Шенгенското споразумение, е основата на нашите международни услуги", посочва той. "Ако границите бъдат затворени, железниците ще трябва да прекратят връзките до чужди държави. Проверките и забавянията, които ще възникнат, няма да са рентабилни", посочи той.

Берлин праща бежанците на хотел

Властите в Берлин преговарят с хотелска верига за настаняването на 10 000 бежанци заради липса на места в приютите за имигранти, съобщава в. "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

В момента се водят преговори с групата "Гранд сити хотелс", която управлява 22 хотела в столицата. Планът е настаняване на 10 000 мигранти дългосрочно - за няколко години. Цената, около която се преговаря, е 50 евро на нощ на човек. Общите разходи за услугата ще са около 600 милиона евро, пише вестникът. Бежанците ще бъдат настанявани "ол инклузив" и ще получават помощ за интеграцията си в германското общество.

Критици на идеята обаче посочват, че по улиците на Берлин има също толкова - около 10 000 бездомни германци, и е по-добре парите да се харчат за тяхното настаняване.

Сърбия иска ограда срещу мигранти

Сръбската прогресивна партия на министър-председателя Александър Вучич иска да бъде изпратена армия и да бъде поставена ограда за охрана на границата с Македония, за да се спре незаконното навлизане на мигранти, съобщи БГНЕС.
Управляващата партия не приема страната да се превърне в един голям лагер, в случай че бъде осъществена идеята парите от фонда за бежанците на ЕС да бъдат използвани за оставане на мигрантите на територията на Сърбия и Македония. Премиерът Александър Вучич посочи, че не желае страната му да се превърне в "паркинг за мигранти". "Ние сме много по-почтени от много държави членки, които взимаха пари от германците и ЕС, а сега не участват в разрешаването на този проблем. На нас пари не са ни нужни, можем да приемем определен брой хора, но стотина хиляди Сърбия не може да издържи", каза още Вучич.

8000 ислямисти бродят из Франция

За по-малко от една година броят на радикализираните ислямисти във Франция се е удвоил, като е достигнал 8250 души, предаде France TV. Случаи на радикализиране са установени във всеки департамент на страната. Особено силно от феномена са засегнати Париж с 500 притеснителни профила и Алп Маритим с 515 души. Благодарение на телефонната линия, която бе създадена в борбата с джихадизма, от април 2014 година са били разкрити 4500 случая на радикализирани французи. Около 7,5% от радикализираните ислямисти във Франция са успели да влязат в Сирия и Ирак.

Лавров: Ще удряме в Сирия до победа

Русия няма да спре въздушните си удари в Сирия, докато терористите не бъдат сразени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в оманската столица Маскат, предаде Ройтерс. "Руските удари няма да спрат, докато не сразим изцяло терористичните организации като "Джабхат ан Нусра". Не виждам защо тези въздушни удари трябва да спират", посочи Лавров по време на пресконференция. Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Русия трябва да спре да обстрелва опозиционните сили в Сирия заради мирните преговори, които започнаха в Женева.

Словакия харчи още 250 млн. евро за сигурност

Правителството на Словакия планира допълнително отпускане на над четвърт милиард евро за увеличаване на сигурността в страната, съобщава вестникаThe Slovak Spectator. Така от бюджета на централноевропейската държава за 2016 г. близо 614 млн. евро ще бъдат похарчени за опазването на обществения ред. Премиерът Роберт Фицо подчерта, че гарантирането на сигурността на гражданите е водещ приоритет на управляващата партия "Смер".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе