Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Западът губи по $4 млрд. на месец от санкциите срещу Русия

Западът губи по $4 млрд. на месец от санкциите срещу Русия

Три четвърти от общите щети са върху страните от ЕС

Разривът в отношенията между западните страни и Русия заради украинската криза е струвал над 60 милиарда долара за малко повече от година, сочи анализ на френския център за изследване на икономическата политика CEPII. Щетите от наложените забрани за износ на европейска продукция към Русия обаче далеч не са основна част от загубите.

Анексирането на Крим през март 2014 година доведе до разрив в отношенията на 37 страни с Русия, в това число САЩ и ЕС. От страна на САЩ и Европа бяха наложени редица дипломатически и икономически санкции. В отговор пък Москва забрани вноса от ЕС на дълъг списък от стоки, основно земеделска продукция и храни. Наложените от двете страни ограничения са довели до нереализиран износ за общо 60,2 милиарда долара до средата на 2015 година, изчислява CEPII. Това прави по около 4 милиарда долара на месец. Анализаторите изчисляват, че наложените от Русия забрани за европейски внос са отговорни за едва 18% от пропуснатата печалба. Останалите щети са провокирани от влошените търговски условия и намалелия износ и на други стоки, търговията с което не е забранена.

Най-голям дял от световните загуби понасят страните от ЕС - 76,7%. Haй-знaчитeлни пpoпycнaти пoлзи oт изнoca зa Pycия имaт Гepмaния (oкoлo 830 млн. дoлapa мeceчнo), Укpaйнa (450 млн. дoлapa), Пoлшa, Xoлaндия, Фpaнция и Япoния (oкoлo 200 млн. дoлapa).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе