Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

"Антимафия" готви нов удар по високите етажи на властта

Георгиев даде да се разбере също, че в момента се готви нов удар срещу корупцията по високите нива на властта но не даде подробности. Обясни само, че преди Нова година ще има още „един сериозен случай".

До 30 000 евро е стигал рушветът за българско гражданство, когато с паспорта са искали да се сдобият чужденци с криминално минало. Това стана ясно от думите на Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ, станала популярна като комисия "Антимафия", пред БНР.

„Имаме такива данни. Не казвам, че сме събрали доказателства, но се говори за това. Става въпрос за хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина, и това е лицето на България", обясни Георгиев.

На въпрос защо, след като първите сигнали за далаверите, въртени с български паспорти, са били още през 2014 г., чак сега се стигна до арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, Георгиев подчерта, че може да говори само за времето, откакто е окомплектована оглавяваната от него комисия и са й дадени правомощията, довели до разплитането на схемите в ДАБЧ. Съставът на комисията беше попълнен през април 2018 г. и веднага след като получихме сигнала, започнахме работа, обясни той. По думите му реално случаят е бил решен за три месеца и половина. Самият сигнал пък е дошъл от Областната дирекция на МВР - Кюстендил. „Хората са започнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали, които те бяха събрали, бяха препратени при нас. И оттогава всъщност започна същинското разкриване на участието на ръководството на агенцията в тази престъпна корупционна схема. Реално работихме три месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки – от най-ниските до най-високите нива. След което докладвахме това, което сме събрали и установили, на прокуратурата и от там срещнахме разбиране", обобщи Георгиев.

Той посочи, че в комисията до този момент има подадени 572 сигнала за всякакви престъпления, като 443 от тях са проверени. За една година са отнети активи за 12,4 млн. лева и са подадени искове в съда за конфискация на над 299 млн.

На въпрос дали за работата на комисията досега някой политик не се е изкушавал да се обади и да „даде насоки", той категорично отрече. "Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата", посочи Георгиев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе